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Questionnaire Study on the Difficulties and Improvements of the 6th Industrialization Dairy Farm

설문을 통한 6차산업형 목장경영의 애로사항과 개선방안에 관한 연구

  • Lee, Jin-Sung (Dept. of Biotechnology, College of Life Sciences and Biotechnology, Korea University) ;
  • Nam, Ki-Taeg (Dept. of Animal Life and Environmental Science, Hankyong National University) ;
  • Park, Seong-Min (National Institute of Animal Science, R.D.A.) ;
  • Son, Yong-Suk (Dept. of Biotechnology, College of Life Sciences and Biotechnology, Korea University)
  • 이진성 (고려대학교 생명공학부) ;
  • 남기택 (국립한경대학교 동물생명환경과학부) ;
  • 박성민 (국립축산과학원) ;
  • 손용석 (고려대학교 생명공학부)
  • Received : 2016.11.18
  • Accepted : 2016.11.29
  • Published : 2016.12.30

Abstract

This study was conducted to investigate the difficulties of dairy farms in practicing 6th industrialization and methods for overcoming these difficulties. A qustionnaire survey was carried out to examine the present states of farms, recognition of the farmstead milk-processing market situation, possibility of farmstead milk processing for reducing the raw milk surplus, assessment of government policies, and difficulties dairy farmers confront in realizing the 6th industrialization. Farm sizes, types, and human resources organizations varied between farms. Most farmers were producing yogurt and/or fresh (string or barbecue) cheeses, which were marketed through 'Visit and Purchase' channel. Farmers who answered the questionnaire were relatively positive about the current situation of farmstead milk processing, expecting to be involved in the disposal of excess raw milk. Nevertheless, they responded negatively about current relevant policies, citing the main difficulties caused by 'excessive regulation'. Other barriers to successful '6th industrialization' are difficulties in marketing and lack of funds. Approximately 19% of dairy farms practicing the '6th industrialization' use automatic milking system (AMS) and 38.46% of dairy farmers whose milking depends on conventional milking system intend to introduce AMS in the future. Positive expectations of AMS adoption were mostly related to 'lack of time and labor', 'exhibiting for tourism', and 'succession of dairying'.

국내 낙농업의 위기를 타개하기 위한 방편의 하나로 6차산업형 낙농이 대두되었다. 낙농업의 6차산업화란 우유 생산과 목장형 유가공, 제품 판매와 체험/관광 등을 목장에서 수행함으로써 부가가치를 창출 취득하는 것이며, 이에 따른 인력과 시간 등의 어려움을 해결하기 위해 AMS의 도입에 관한 관심도 증가하고 있다. 이에 본 연구에서는 6차산업형 낙농목장의 애로사항과 AMS 관련 사항을 조사함으로써 이에 대한 개선 방안과 정보를 제공하기 위한 목적으로 수행되었다. 총 91개 6차산업화 목장에 대해 우편 및 방문 면담에 의한 조사를 통해 목장 현황, 6차산업과 관련된 농가들의 인식, 문제점, 요구사항 들과 AMS 도입 여부 및 관련 사항을 조사하였으며, 회수된 16개 설문지를 분석에 이용하였다. 연구 결과 6차산업화 목장의 규모와 형태는 다양하였으며, 발효유와 신선치즈를 주로 생산하였고, 소비자들이 방문하여 구매하는 형태가 가장 많았다. 6차산업형 목장에 대한 정부정책에 관해서는 부정적인 평가가 더 많았으며, 목장형 유가공을 통한 원유적체 해소에 관해서는 긍정적인 반응과 기대가 있었다. 조사 대상 농가들은 '과도한 규제', '판로확보 및 홍보', '자금 부족' 등의 어려움을 가장 크게 느끼고 있었으며, 이에 따라 대기업 수준의 규제보다는 목장형 유가공에 적합한 별도의 규제와 법, 제도를 갖추고 이에 따른 지원과 판로 개척 및 홍보에 대한 지원이 필요할 것으로 판단된다. 조사대상 중 AMS를 도입한 농가는 18.75%였고, CMS 농가 중 향후 AMS의 도입을 긍정적으로 검토하고 있는 농가는 38.46%로 나타났다. 도입 이유로는 인력과 시간 문제 해결, 관람 및 홍보 효과, 후계 문제 등으로 답한 반면, 도입에 부정적인 이유로는 유성분 및 유질 문제와 비용, A/S 등의 문제로 답하였다. 본 연구결과를 종합하면, 빠른 속도로 국내 우유자급률이 하락하고 있는 현 상황에서 정부 당국에서 낙농산업의 활성화를 달성하기 위해서는 현재와 같은 과도한 규제를 완화하고, 구체적이고 실효적인 지원책을 통해서만이 낙농의 6차산업화를 효과적으로 유도할 수 있을 것으로 판단되며, 우군 내 유용한 정보 수집과 기술 향상, 그리고 인력과 시간문제의 해결을 위해 잠재력이 높은 낙농목장을 대상으로 AMS 도입을 위한 지원책도 마련할 가치가 있을 것으로 사료된다.

Keywords

References

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