DOI QR코드

DOI QR Code

Breeding and characteristics of a low-temperature variety oak mushroom (Lentinula edodes) 'Sanjo 708 ho'

표고 중온성 품종 '산조708호' 육성 및 특성

  • 노종현 (산림조합중앙회 산림버섯연구센터) ;
  • 김인엽 (산림조합중앙회 산림버섯연구센터) ;
  • 이원호 (산림조합중앙회 산림버섯연구센터) ;
  • 김선철 (산림조합중앙회 산림버섯연구센터) ;
  • 최선규 (산림조합중앙회 산림버섯연구센터) ;
  • 고한규 (산림조합중앙회 산림버섯연구센터) ;
  • 박흥수 (산림조합중앙회 산림버섯연구센터) ;
  • 구창덕 (충북대학교 산림학과)
  • Received : 2016.12.05
  • Accepted : 2016.12.19
  • Published : 2016.12.31

Abstract

In 2010, a new variety for sawdust cultivation,was produced by monokaryotic-monokaryotic crossing between Sanjo 701ho and FMRI0995. The optimum temperature for Sanjo 708ho mycelial growth was $25^{\circ}C$; mycelial growth on potato dextrose agar was 51.6 mm over 7 days. The fruiting pattern was sporadic, and the optimal temperature range for fruiting was $5{\sim}20^{\circ}C$. Regarding fruiting body characteristics, the pileus was 65.8 mm in size, 16.1 mm in thickness, and hemispherical in shape. The stipe was 42.6 mm in and 19.6 mm in thickness. Mproductivity was good during thelow-temperature period from autumn to spring, with an average productivity of 310.7 g/bag.

톱밥재배용 표고 품종 '산조708호'의 주요특성을 요약하면 균사생장 적온은 $25^{\circ}C$, 균사생장은 51.6 mm/7일으로 조사되었으며, 버섯 발생형태 조사에서 산발형, 버섯발생온도 범위는 $5{\sim}20^{\circ}C$로 중온성의 특성을 보였다. 갓의 크기는 65.8 mm로 중대엽형으로 나타났으며, 두께 16.1 mm, 갓형태는 반구형의 형태를 보였다. 대의 길이 42.6 mm, 굵기 19.6 mm로 나타났다. 버섯생산성은 8월부터 2월까지 동절기를 포함한 기간에 생산된 버섯발생량이 310.7 g/bag로 우수하였다. 버섯발생량이 60 g/bag이상으로 우수한 발생주기의 일별 최소온도는 $6.2^{\circ}C$, 최대온도는 $22.1^{\circ}C$로 나타났다. 표준 재배방법은 톱밥배지의 생산시기는 3~4월, 배양 환경 및 기간은 배양온도 $20{\pm}1^{\circ}C$, 이산화탄소농도 3,000~5,000 ppm의 범위로 120일간 배양하고, 배양기간 30-40일은 암배양을 진행하고 이후 명배양으로 전환한다. 배양이 완성된 배지는 재배사로 이동하여 개봉하고 이후 7~9월의 기간 동안 지속적으로 후숙관리(습도 70-80%이상, 살수 2-3회/일, 온도 $27^{\circ}C$이하)를 진행하고, 10월에서 이듬해 3월까지 버섯발생 및 생육온도 범위를 $5{\sim}20^{\circ}C$로 관리하면서 버섯을 생산할 수 있다.

Keywords

References

  1. Bak WC, Lee BH, Ka KH. 2010. Characteristics of New Shiitake Strain "Sanlim No. 7"Produced by Di-mon Hybridization Method. Kor J Mycol 38:25-28. https://doi.org/10.4489/KJM.2010.38.1.025
  2. Bak WC, Park YA, Lee BH, Ka KH, Park JH. 2013. Characteristics of Newly Bred Shiitake Strain "Chunbaegko". Kor J Mycol 41:28-32. https://doi.org/10.4489/KJM.2013.41.1.28
  3. Park YA, Bak WC, Koo CD. 2015. Cultural Characteristics of New Variety Lentinula edodes, Poongnyunko on Bed-log and Sawdust Substrate. Kor J Mycol 43:26-32. https://doi.org/10.4489/KJM.2015.43.1.26
  4. Noh JH, Koo CD, Park HS, KO HG. 2015. Comparison of Productivity and Temperature type of fruiting body of Lentinula edodes strains on the Sawdust Cultivation. J Mushrooms 13:294-300. https://doi.org/10.14480/JM.2015.13.4.294
  5. Noh JH, KO HG, Park HS, Koo CD. 2015. Selection of parental strain on the sawdust cultivation and mycelial growth and cultural characteristics of Lentinula edodes hybrid strains. J Mushrooms 13:41-49. https://doi.org/10.14480/JM.2015.13.1.41
  6. Jhune CS, Kong WS, Park HS, Cho JH, Lee KH. 2014. Mushroom growth and cultivation environment at cutivation house of vinyl bag cultivation shiitake mushroom on high-temperature period. J Mushrooms 12:263-269. https://doi.org/10.14480/JM.2014.12.4.263
  7. Koo CD, Lee SJ, Lee HY. 2013. Morphological characteristics of decomposition and browning of oak sawdust medium for ground bed cultivation of Lentinula edodes. Kor J Mycol 41:85-90. https://doi.org/10.4489/KJM.2013.41.2.85
  8. Lee WH, Kim IY, Ko HG, Choi SG, Noh JH, Park HS. 2014. Cultural characteristics and formation of fruiting body in Lentinula edodes. J Mushrooms 12:24-28. https://doi.org/10.14480/JM.2014.12.1.24