초록
일반적인 순환식 수경재배에서는 배액을 원수로 희석하여 EC기준으로 제어하기 때문에 순환되는 배양액은 필연적으로 이온 불균형이 발생한다. 따라서 이 연구는 상용 가능성이 높은일부 이온센서(N, K, Ca)를 이용한다는 전제 하에 작물의 필수원소인 N, P, K, Ca, Mg를 이온 단위로 자동제어 할 수 있을지 검토하고자 수행하였다. 상추를 재료로 배양액 내 이온 흡수량을 2회 조사하여 양분흡수패턴과 흡수된 이온간의 흡수 상관관계를 분석하였다. $PO_4$는 N과, Ca는 Mg와 비슷한 흡수패턴을 나타났고 센서로 측정 가능한 이온들 중에서 $PO_4$는 N와 Ca는 Mg간의 상관계수도 가장 높았다. 회귀분석의 결과 도출된 $N-PO_4$간의 회귀계수는 두 번의 시험의 결과가 1.04와 0.55로 다르게 나타났으나 Ca-Mg는 0.35와 0.40으로 거의 유사한 수치를 나타내었다. 청경채, 장미를 이용하여 상관관계 적합성을 검증하고 더불어 작목확대 가능성을 검토하고자 추가 시험을 수행하였다. 청경채의 $N-PO_4$, Ca-Mg 이온간의 $R^2$은 모두 0.86과 0.86이었고 장미는 각각 0.87, 0.73으로 이었다. 회귀계수는 청경채는 0.56, 0.24이고 장미는 0.51, 0.16이었다. 종합적으로 판단했을 때 $N-PO_4$는 상추에서 반복 시험간의 결과 일치하지는 않았음에도 전체적으로는 상추, 청경채, 장미가 회귀계수가 0.55~0.58로 유사하게 나타나 모든 작물에 공통적으로 적용가능성이 있지만 Ca-Mg는 작물별로 다른 계수가 필요하다고 판단되었다. 순환식 수경재배에서 개별 이온의 실시간 제어를 위하여 센서와 장비 개발에 관한 연구가 지속적으로 이루어지겠지만 단기간에 이온제어가 실용화되기는 어려울 것으로 판단된다. 따라서 이 연구는 먼저 상용화 가능한 센서를 이용하여 상용화가 어려운 이온의 조절은 다른 방법으로 순환 식수경 재배에서 꼭 해결되어야 할 과제에 접근하였다는데 의의가 있다.
Recycling nutrient solutions in closed hydroponic production systems is usually accompanied by an imbalance of nutrient solutions when concentration is controlled according to electrical conductivity (EC) levels. This study investigated whether it was possible to automatically control the concentrations of five essential elements nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg) using only N, K and Ca ion sensors. N, P, K, Ca, and Mg uptake was measured in the nutrient solution, and relationships between absorbed ions were analyzed through twice-repeated experiments in lettuce. Results confirmed that the pattern of $PO_4$ ion uptake was similar that of N, and the pattern of Mg ion uptake was similar that of Ca. $PO_4$ ion uptake was most highly correlated with N, and Mg was most highly correlated with Ca. Regression coefficients of N and $PO_4$ were significantly different at 1.04 and 0.55, respectively, but were similar between Ca and Mg at 0.35 and 0.40, respectively. Additional experiments were conducted to measure nutrient uptake in pak choi and rose plants, both to confirm the results from the first experiment in lettuce, and to assess possible application to other crops. Coefficients of determination both for N and $PO_4$, and Ca and Mg were considerably high ($R^2=0.86$) in cultured pak choi, and similar results were observed in cultured rose ($R^2=0.87$ and 0.73, respectively). Regression coefficients for cultured pak choi were 0.56 and 0.24, respectively, and for rose were 0.51 and 0.16, respectively. Although the results obtained for N and $PO_4$ were not consistent between the lettuce experiments, N and $PO_4$ have similar regression coefficients for all crops. No common coefficient was found between Ca and Mg.