Abstract
The purpose of this study was to examine the awareness and knowledge of school organizational members about peridontal diseases, their belief in the diseases, attitude and periodontal health in an effort to provide some information on how to ensure successful oral health education and incremental dental care. The subjects in this study were the selected patients who visited school dental clinics. Their ideas of periodontal diseases and periodontal health were analyzed to determine the influential factors. They got a mean of 2.77 in awareness of the epidemiologic characteristics of periodontal diseases, 2.97 in knowledge on the initial symptoms of gingivitis, 2.90 in awareness of the causes of periodontal diseases, 2.95 in awareness of the prevention and treatment of peridontal diseases, and 3.04 in belief in periodontal diseases and attitude. Thus, they had a good understanding and knowledge of periodontal diseases, and they had the right belief and the right attitude as well. They scored relatively lower in several items of periodontal diseases: awareness of tooth loss caused by aging, awareness of the relationship of food to the prevention and occurrence of periodontal diseases, the relationship between toothbrushing time and gingival health, the right toothbrushing method and the right way of dental care.
본 연구는 학교사회구성원들의 치주질환인식도, 지식, 신념 및 태도와 치주건강을 분석하여 구강보건교육과 계속적인 관리를 위한 방법을 연구하는 기초 자료를 마련하고자 구강보건실을 내방하는 환자들을 대상으로 치주질환에 대한 생각과 치주건강도를 조사하여 관련 영향요인을 파악하였다. 치주질환의 기술 역학적 특성의 인지도는 2.77점, 초기의 치은염 증상에 대한 지식 정도에 관한 문항의 평균은 2.97점, 치주질환 발생요인에 대한 인지도에 관한 문항의 평균은 2.90점, 치주질환의 예방 및 치료에 대한 인지도에 관한 문항의 평균은 2.95점, 치주질환에 대한 신념 및 태도에 관한 문항의 평균은 3.04로 높고 올바른 인지도, 지식도, 신념 및 태도를 가진 것으로 나타났다. 치주질환 관련 문항 중 비교적 낮은 점수의 문항은 노화에 의한 치아상실에 대한 인식과 음식물과 치주질환 예방과 발생과의 관계 인지, 칫솔질 시간과 잇몸건강과의 관계, 올바른 칫솔질 방법과 관리법 등이었다. 초기의 치은염 증상에 대한 지식 정도에 영향을 미치는 요인은 연령과 음주횟수, 치주낭 깊이, 성별이었으며, 치주질환 발생요인에 대한 인지도에 영향을 미치는 요인은 성별, 나이, 3분 칫솔질이, 치주질환의 예방 및 치료에 대한 인지도에 영향을 미치는 요인은 음주횟수가 유의한 영향관계에 있는 것으로 나타나 건강을 위한 생활행태 개선이 필요한 것으로 파악되었다.