DOI QR코드

DOI QR Code

The Analysis of Economic Effects of the Kimchi Industry

김치산업의 경제적 파급효과 분석

  • 박진희 (세종대학교 경제통상학과) ;
  • 김순자 (세종대학교 경제통상학과) ;
  • 배기형 (세종대학교 경제통상학과)
  • Received : 2016.08.02
  • Accepted : 2016.09.13
  • Published : 2016.11.28

Abstract

The kimchi industry is a high value-added industry, boosts the self-esteem of the people as a measure of a country's culture industry, and is one of the strategic industries to be fostered. However, the kimchi industry is struggling due to the lack of national consensus on the importance and value of the kimchi industry. Therefore, the purpose of this study was to analyze how much the kimchi industry contributes to the national economy by measuring economic effects of the kimchi industry on national economy. To achieve this purpose, the study used the kimchi industry Input-Output Table of year 2013 of korea. The results shows that kimchi industry induce 510,013 billion won of national production, especially the retail trade distribution industry shows that production inducement coefficient is 1.8418(row), 1.1760(column), Index of the power of dispersion is 0.9611, index of the sensitivity of dispersion is 0.6136, income inducement coefficient is 0.1820, tax inducement coefficient is 0.0084 and employment inducement coefficient is 0.003. With the help of information technology.

김치산업은 우리나라의 문화에 대한 척도로서 국민들의 자긍심을 높여주는 산업일 뿐만 아니라 국경제발전과 국민의 삶의 질 향상에 기여하고 있어 반드시 육성해야 하는 전략산업 중의 하나이다. 그러나 김치산업의 중요성과 가치에 대한 국가적인 공감대의 형성 부족으로 큰 어려움을 겪고 있다. 따라서 본 연구의 목적은 한국은행이 2015년에 발표한 2013년 산업연관표를 이용하여 김치산업이 국민경제에 얼마만큼 기여하는지를 비교분석하는데 있다. 이를 위해 본 논문에서는 한국은행의 2013년 산업연관표흫를 활용하여 김치산업연관표 만들어 분석해야 한다. 분석결과 김치산업의 총샌산유발액은 564,254십억원, 생산유발계수는 1.8418(열), 1.1760(행), 감응도계수는 0.6136 영향력계수는 0.9611 소득유발계수 0.1876 생산세유발계수는 0.0084 그리고 노동유발계수는 0.003 등으로 나타났다.

Keywords

References

  1. 뉴스1, 2013.7.7
  2. 서울신문, 2011.11.26.
  3. 이용선, 박규은, 김치산업의 중장기 발전 전략, 한국농촌경제연구원 연구보고, R633-3, 2-11, 2011.
  4. 매일경제신문,2012.8.24.
  5. 서울경제신문, 2013.3.6
  6. 최지현, 이계임, 강민경, "김치의 대일 수출 증대방안," 농촌경제, 제24권, 제4호, pp.107-117, 2001.
  7. 최은욱 박성훈, "식문화 확산 콘텐츠 개발 프로세스 연구 : 김치의 기능성 홍보 동영상 제작 사례를 중심으로," 한국콘텐츠학회 종합학술대회 논문집, pp.117-118, 2012(5).
  8. 최은옥, 권용민, "과학 실험 활동을 적용한 김치 체험 콘텐츠가 아동의 섭취 태도에 미치는 영향," 한국콘텐츠학회논문지, 제16권, 제4호, pp.368-376, 2016. https://doi.org/10.5392/JKCA.2016.16.04.368
  9. 김순자, 홍진영, 배기형, "한국 김치산업의 수출경쟁력 및 수출 강화에 관한 연구," 유통경영학회지, 제19권, 제3호, pp.27-36, 2016.
  10. 최병옥, 노호영, 김치의 한.중 검역협상 동향과 수출확대방안, 농정포커스, 제111호, pp.1-24, 2015(9).
  11. 김희철, "한국 김치의 대일 수출경쟁력 분석에 관한 연구," 상품학연구, 제28권, 제1호, pp.39-49, 2010.
  12. 오한택, 한식세계화를 위한 김치수출 마케팅 사례 발표, 한국식품영양과학회 2009년도 산업심포지움 발표집, pp.49-55, 2009(5).
  13. 이순철, 유재균, 한원용, "철도산업의 국민경제적 파급효과분석," 한국철도학회 2004년도 학술발표대회논문집, pp.48-55, 2004.
  14. 하헌구, 최영윤, "버스여객운송산업의 국민경제적 파급효과 분석," 버스교통, 여름호, pp.24-43, 2007.
  15. 한국은행, 2013년 산업연관표, 2015.
  16. 2010 기준년 산업 분류표에 의한 분류임
  17. 한국은행, 산업연관분석 해설, 1987.
  18. 한국콘텐츠진흥원, 문화산업의 경제적 효과, 2007.
  19. 한국은행, 알기쉬운 경제지표 해설, 2010.

Cited by

  1. Consumption Status of Foods Using Kimchi by Korean Adults: Analysis of the 2015 Korea National Health and Nutrition Examination Survey vol.34, pp.3, 2018, https://doi.org/10.9724/kfcs.2018.34.3.319