Knowledge, Attitude, Practice and Related Factors about Low Salt Diet in University Students

대학생의 저염식이에 대한 지식, 태도, 행위와 관련요인

  • Received : 2015.07.01
  • Accepted : 2015.08.17
  • Published : 2015.08.31

Abstract

Objectives: This study was carried out to measure knowledge, attitude, and practice and related factors of low-salt diet among university students. Methods: Data from a convenience sample of 251 nursing and engineering students of two universities in south-western part of Korea were collected during March 16~20, 2015 using a self-reporting questionaire and urine test. The instruments developed by Lee and Song(1999) were used to measure knowledge and practice, and Ahn(2013) for attitude toward low-salt diet. A spot urine salt stick($SaltSinal^{(R)}$) was also used to evaluate practice of low-salt diet. Data were analyzed using SPSS 21.0, and t-tests, ANOVA, Pearson correlation, and Scheffe test were used. The study was IRB approved. Results: Knowledge, attitude, and practice of low-salt diet was low and spot urine salt level was high among university students. Knowledge and attitude were higher and spot urine salt level was lower among nursing students. Knowledge and attitude were related to gender and drinking. Living arrangement, monthly allowance, smoking, frequency of eating-out, frequency of breakfast were shown not to be related to knowledge and attitude. None of the variable investigated were significantly related to practice of low-salt diet. However, spot urine salt was related with gender, living arrangement, and smoking. Conclusions: A rigorous health education is necessary in order to lower dietary salt among university students. Considering frequent eating-out among university students, it is also very important to lower salt amount in foods sold on- and off-campus.

Keywords

References

  1. 강민지. 부산지역 대학생의 염분섭취 관련 식행동 및 대학급식소 메뉴의 나트륨량 조사[석사학 위논문]. 부산: 부경대학교 교육대학원, 2014:12-15.
  2. 국가정보포털. 고혈압 환자의 식이요법. 국가정보포털 웹사이트(2015/6/20) http://health.mw.go.kr/HealthInfoArea/HealthInfo/View.do?idx=2710&page=1&sortType=viewcount&dept=3&category_code=2012.
  3. 김귀남, 박은주. 청주지역 중학생의 패스트푸드 섭취량에 대한 영양소 밀도 평가. 대한지역사회 영양학회지 2005;10(3):271-280.
  4. 김미경, 한장일, 정영진. 농촌지역의 중년이후 성인의 염분 민감도에 따른 짠 음식 섭위 관련식 행동. 한국영양학회지 2011;44(6): 537-550.
  5. 김현지. 우리나라 나트륨 섭취현황 및 조사방법 개선 방안. http://www.cdc.go.kr/CDC/info/CdcKrInfo0301.jsp?menuIds=HOME001-MNU1132-MNU1138-MNU0037-MNU1380&cid=26511 2014.
  6. 노정옥, 김현아. 전북지역 성인의 저염식이를 위한 나트륨과 관련된 지식 및 식이행위. 한국인간생태학회지 2013;22(4):693-705.
  7. 손숙미, 박영숙, 임화재, 김숙배, 정연선. 24시간 소변분석과 음식섭취빈도지를 사용한 우리나라 성인들의 나트륨섭취량과 지역별 음식군별 나트륨 섭취량이 비교. 대한지역사회영양학회지 2007;12(5):545-558.
  8. 손숙미, 허귀엽. 치료받기 전 고혈압환자의 신체 계측치와 생화학적 영양상태 특성에 관한 연구. 대한지역사회영양학회지 2000;12:624-632.
  9. 손숙미, 허귀업. 한국인의 소금섭취 현황과 영양 문제. 대한지역사회영양학회지 2002;6:381-390.
  10. 신은경, 이혜진, 전소윤, 정윤영, 박은정, 안문영. 단체급식소 나트륨 섭취감소를 위한 영양교육 프로그램 개발 및 효과 평가. 대한지역사회영양학회지 2008;13(2):216-227.
  11. 식품의약품안전처. 나트륨줄이기운동본부.http://www.foodnara.go.kr/Na_down/index.mk. 2014.
  12. 안소현. 사회인지론과 행동변화단계 모델을 적용한 소비자 대상 나트륨 섭취 줄이기 영양교육 프로그램 개발 및 교육효과 평가[박사학위 논문]. 서울: 가톨릭대학교, 2013.
  13. 이상희, 류효경. 부산지역 대학생의 나트륨 섭취량에 따른 식생활 비교. 한국지역사회생활과학지 2015;26(1):167-176.
  14. 이수정, 송미순. 본태성 고혈압환자의 저염식 이행실태 및 관련요인. 성인간호학회지 1999;11(3);605-620.
  15. 이영근, 승정자, 최미경, 이윤신. 나트륨 섭취수 준이 정상 성인 여성의 혈압과 혈액성상에 미치는 영향. 한국영양학회지 2002;35(7):754-762.
  16. 이영희, 김현경, 권경희. 노인 고혈압 환자의 저역식이 이행, 나트륨섭취 및 짠 맛에 대한 기호도. 한국보건간호학회지 2010;24(2):311-322.
  17. 이종호. 부산지역 대학생들의 외식행동과 식생활 습관 및 패스트푸드섭취 빈도와 비만도와의 관계. 한국조리과학회지 2009;15(3):225-235.
  18. 장순옥. 6개월 간의 저역식이 여자 대학생의 짠 맛에 대한 인지와 기호, 혈압 및 뇨 나트륨 배설량에 미친 영향. 한국영양학회지 2010;43(5):433-442.
  19. 장재선, 오성천. 대학생들의 패스트푸드 소비형태와 행동에 대한 연구. 한국식품영양과학회지 2013;26(2):301-309.
  20. 정영해, 조유향. 간호학과 신입생의 건강상태, 건강증진행위와 관련 프로그램의 요구도. 사회조사연구 2013;14:151-171.
  21. 정은진, 손숙미, 권종숙. 고혈압 환자 대상 저나트륨 식생활에 대한 보건소 영양교육이 혈압, 혈액 성상 및 나트륨섭취에 미치는 영향. 대한지역사회영양학회지 2012;17(6):752-771. https://doi.org/10.5720/kjcn.2012.17.6.752
  22. 질병관리본부. 국가보건통계 2011. - 제 5차 국민건강영양조사. http://www.cdc.go.kr/CDC/intro/CdcKrIntro0201.jsp?menuIds=HOME001-MNU1154-MNU0005-MNU0011&cid=19415. 2015.
  23. 질병관리본부. Sodium reduction toolkit. http://www.cdc.gov/salt/sodium_toolkit.htm. 2014.
  24. 질병관리본부. The use of urine biomarkers to estimate population sodium intake. http://www.cdc.gov/salt/pdfs/sodium_reduction_biomarkers.pdf. 2014
  25. 통계청. 2013년 사망원인통계. 2014.
  26. Dyer AR, Shipley M, Elliott P, for the INTERSALT Cooperative Research Group. Urinary electrolyteexcretion in 24 hours and blood pressure in the INTERSALT Study. I. Estimates of reliability. Am J Epidemiol 1994;139:927-939. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aje.a117099
  27. Faul, F., Erdfelder, E., Lang, A.-G., & Buchner, A. G*Power 3: A flexible statistical power analysis program for the social, behavioral, and biomedical sciences. Behavior Research Methods 2007;39:175-191. https://doi.org/10.3758/BF03193146
  28. Gaziano TA, Bitton A, Anand S, Weinstein MC. The global cost of non-optimal blood pressure. J Hypertension 2009;27:1472-1479. https://doi.org/10.1097/HJH.0b013e32832a9ba3
  29. Joffres M, Campbell NRC, Manns B, Tu K. Estimate of the benefits of a population-based reduction in dietary sodium additives on hypertension and its related health care costs in Canada. Can J Cardiol 2007;23:437-443. https://doi.org/10.1016/S0828-282X(07)70780-8
  30. Jung EJ, Shim EJ. Self-related dietary behaviors and sodium intakes of university student in Gyeonggi-do. J Korean Sod Food Sci Nutr 2008;37(5):578-588. https://doi.org/10.3746/jkfn.2008.37.5.578
  31. Lawes CM, Vander Hoorn S, Rodgers A. Global burden of blood-pressure-related disease. Lancet 2008;371:1513-1517. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(08)60655-8
  32. Mendis S, Puska P, Norrving B, eds. Global Atlas on Cardiovascular Disease Prevention and Control. Geneva, Switzerland: World Health Organization. 2011.
  33. Murray CJ, Lauer JA, Hutubessy RC, Niessen L, Tomijima N, Rodgers A, et al. Effectiveness and costs of interventions to lower systolic blood pressure and cholesterol: a global and regional analysis on reduction of cardiovascular disease risk. Lancet 2003;361:717-725. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(03)12655-4
  34. O'Donnell, MJ, Yusuf, S, Mente, A, Gao, P, Mann, JF, Teo, K, et al. Urinary Sodium and Potassium Excretion and Risk of Cardiovascular Events. JAMA 2011;306(20):2229-2238. doi:10.1001/jama.2011.1729. Accessed 2014/12/9 from web site http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1105553.
  35. Schachter J, Harper PH, Radin ME. Comparison of sodium and potassium intake with excretion. Hypertension 1980;2:695-699. https://doi.org/10.1161/01.HYP.2.5.695
  36. Sacks FM, Svetkey LP, Vollmer WM, Appel LJ, Bray GA, Harsha D, et al. Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. N Engl J Med 2001;344:3-10. https://doi.org/10.1056/NEJM200101043440101
  37. Stamler J, Elliott P, Dennis B, Dyer AR, Kesteloot H, Liu K, et al. INTERMAP: Background, aims, design,methods and descriptive statistics(nondietary). J Hum Hypertension 2003;17:591-608. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1001603
  38. World Health Organization and Pan American Health Organization. Expert Group for Cardiovascular Disease Prevention Through Population-wide Dietary Salt Reduction: Final Report 2011.