An Empirical Study of the Effects of Mentoring Functions on Entrepreneurship - Focusing on Moderating Effect of the Business Start-up Preparation Period -

멘토링기능이 기업가정신에 미치는 영향에 관한 실증연구 -창업준비기간의 조절효과를 중심으로-

  • 오재우 (한밭대학교 산업경영공학과) ;
  • 고복수 (한밭대학교 산업경영공학과) ;
  • 강진규 (한밭대학교 산업경영공학과)
  • Received : 2015.01.12
  • Accepted : 2015.02.23
  • Published : 2015.02.28

Abstract

The mentoring program, conducted as part of an entrepreneurship education program by the Business Incubator, has been acknowledged to help entrepreneurs feel less anxious and fearful of embarking on new business endeavors and the possibility of failure and gain a positive view toward starting new businesses. For this reason, the investment into and the contents of the program have been reinforced. Accordingly, this study aims to examine the effects of mentoring functions on the improvement of the entrepreneurial mindset of young entrepreneurs and verify the moderating effect of the start-up preparation period between the mentoring functions and start-up competence as a means to analyze the interaction effect of the business start-up preparation period between the mentoring functions and entrepreneurship. For the purpose of this study, the SPSS 18.0 statistical program was used to perform validity, reliability and hierarchical factor analyses of the survey data obtained from 156 subjects, who took part in the entrepreneurship mentoring program. The results of the analyses showed that the mentoring functions had a positive impact on the progressiveness and risk-taking aspects of entrepreneurship and a negative impact on innovativeness. On the other hand, the business start-up preparation period had a significant moderating effect between the mentoring functions and the progressiveness and risk-taking aspects. Based on these results, it was deemed that while the mentoring functions efficiently improved the progressive and risk-taking characteristics of potential entrepreneurs, they were not efficient in improving their innovativeness. Also, the application of the entrepreneurship mentoring program according to the start-up preparation period had an interaction effect in which the progressiveness and risking-taking aspects of entrepreneurship were improved. Based on these findings, a proposal was made in regard to the development of a tailored mentoring program that reflects the various characteristics of the entrepreneurs and their start-up preparation periods as a means to improve their entrepreneurial mindset.

멘토링 프로그램은 창업교육 중 하나로 운영되고 있으며 이 프로그램은 창업자들이 새로운 것에 대한 도전과 창업으로 인해 겪을 수 있는 실패에 대한 두려움과 불안감을 극복하고 창업에 대한 패러다임을 긍정적으로 변화시키는 효율성이 인정되어 그 비중과 프로그램의 내용이 강화되고 있다. 이에 본 연구는 멘토링기능이 청년창업자의 기업가정신 향상에 미치는 영향을 분석하고, 멘토링기능과 기업가정신 사이에 창업준비기간의 조절효과 검증을 통하여 멘토링기능과 기업가정신 사이에 창업준비기간의 상호작용효과를 분석해 보고자 한다. 연구를 위하여 창업 멘토링 프로그램에 참여한 156명의 표본을 대상으로 설문조사 후에 SPSS 18.0 통계프로그램을 이용하여 타당성 분석 및 신뢰도분석, 위계적회귀분석을 하였다. 분석결과 멘토링기능은 기업가정신의 진취성과 위험감수성에 정(+)의 영향을 미치고, 혁신성에는 부(-)의 영향을 미치는 것을 알 수 있었고 창업준비기간은 멘토링기능과 진취성, 위험감수성 사이에 조절효과가 유의한 것으로 분석되었다. 이는 멘토링기능은 창업자의 진취성과 위험감수성 향상에는 효율적이지만 혁신성 향상에는 효율적이지 않으며, 창업준비기간에 따라 분류하여 창업 멘토링 프로그램을 적용하면 창업자의 기업가정신 중 진취성과 위험감수성 향상이 증가하는 상호작용효과가 있는 것을 알 수 있었다. 연구결과를 통해 창업자의 기업가정신 향상을 위해 창업자의 특성 및 창업준비기간의 정도를 반영한 맞춤형 멘토링 프로그램 개발을 제안하고자 한다.

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