Abstract
We evaluated the morphological characteristics in 100 super sweet corn inbred lines, which were developed to breeding super sweet corn variety at Gyeongsangbuk-do Agricultural Research and Extension Services, by examining six quantitative and two qualitative characteristics. On the result of evaluation of two qualitative traits, most of inbred lines showed yellow (91 inbred lines) at seed color (QL1) and weak (68 inbred lines) at seedling vigor (QL2). In the survey of six quantitative traits, the average value for each trait indicated as follows: days of tasseling (QN1, 41.0 to 55.0 days), days of silking (QN2, 44.0 to 59.0 days), anthesis-silking interval (QN3, 2.0 to 7.0 days), tillering (QN4, 0.0 to 2.0), plant height (QN5, 96.0 to 187.0 cm) and ear height (QN6, 30.0 to 86.0 cm). In PCAs (principal component analysis) for 8 morphological characteristics, seedling vigor (QL2) and tillering (QN4) greatly contributed in negative direction and the days of tasseling (QN1) and days of silking (QN2) greatly contributed in positive direction on the first principal component. While, ear height (QN6) and plant height (QN5) contributed in positive direction on the second principal component. Thus these morphological traits, which were greatly contributed in the first and second principal components, might be considered to be useful for discrimination in 100 super sweet corn inbred lines. In our study, the results of morphological variation and PCAs for 100 super sweet corn inbred lines will be helpful for super sweet corn breeding programs such activities as planning crosses for hybrid and line development.
본 연구는 경상북도 농업기술원에서 초당옥수수 품종개발을 위하여 육성한 100개의 자식계통들에 대하여 총 8개의 질적 및 양적 형질들을 이용하여 형태적 변이 연구를 수행하였다. 2개의 질적 형질들의 조사 결과에서, 종피색(QL1)은 황색을 나타내는 계통(91계통)들이 가장 많았고, 유묘활력(QL2)은 대부분의 계통(68계통)이 약한 특성을 나타내었다. 6개의 양적 형질들에 대한 조사에서, 각 형질 별 평균값은 출웅일수(QN1) $45.9{\pm}3.1$일, 출사일수(QN2) $49.6{\pm}3.4$일, 출웅기-출사기 간격(QN3) $3.7{\pm}1.1$일, 분얼수(QN4) $1.2{\pm}0.9$개, 간장(QN5) $141.4{\pm}15.3cm$, 착수고(QN6) $55.3{\pm}11.4cm$를 각각 나타내었다. 주성분분석에서 분석에 이용한 8개의 형질들 중 유묘활력(QL2)과 분얼수(QN4)는 제 1 주성분에서 음의 방향에 크게 기여하였고, 출웅일수(QN1)와 출사일수(QN2)는 양의 방향으로 크게 기여하였다. 반면에 제 2주성분에서는 착수고(QN6)와 간장(QN5)은 양의 방향에 크게 기여하였다. 따라서 제 1축 및 제 2축의 주성분에서 크게 기여한 형질들은 100개의 초당옥수수 자식계통들을 식별하는데 유용한 형질들인 것으로 생각되었다. 본 연구에서 100개의 초당옥수수 자식계통들에 대한 형태적 변이 및 주성분분석의 결과는 국내 초당옥수수 품종개발을 위한 계통육성 및 교배조합 구성 등에 유용한 정보를 제공할 것으로 기대된다.