Changing Trends of Climatic Variables of Agro-Climatic Zones of Rice in South Korea

벼 작물 농업기후지대의 연대별 기후요소 변화 특성

  • Jung, Myung-Pyo (Division of Agro-Climatic Change & Ecology, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Shim, Kyo-Moon (Division of Agro-Climatic Change & Ecology, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Kim, Yongseok (Division of Agro-Climatic Change & Ecology, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Kim, Seok-Cheol (Division of Agro-Climatic Change & Ecology, National Academy of Agricultural Science) ;
  • So, Kyu-Ho (Division of Agro-Climatic Change & Ecology, National Academy of Agricultural Science)
  • 정명표 (국립농업과학원 농업환경부 기후변화생태과) ;
  • 심교문 (국립농업과학원 농업환경부 기후변화생태과) ;
  • 김용석 (국립농업과학원 농업환경부 기후변화생태과) ;
  • 김석철 (국립농업과학원 농업환경부 기후변화생태과) ;
  • 소규호 (국립농업과학원 농업환경부 기후변화생태과)
  • Received : 2013.10.20
  • Accepted : 2014.02.24
  • Published : 2014.03.31

Abstract

In the past, Korea agro-climatic zone except Jeju-do was classified into nineteen based on rice culture by using air temperature, precipitation, and sunshine duration etc. during rice growing periods. It has been used for selecting safety zone of rice cultivation and countermeasures to meteorological disasters. In this study, the climatic variables such as air temperature, precipitation, and sunshine duration of twenty agro-climatic zones including Jeju-do were compared decennially (1970's, 1980's, 1990's, and 2000's). The meteorological data were obtained in Meteorological Information Portal Service System-Disaster Prevention, Korea Meteorological Administration. The temperature of 1970s, 1980s, 1990s, and 2000s were $12.0{\pm}0.14^{\circ}C$, $11.9{\pm}0.13^{\circ}C$, $12.2{\pm}0.14^{\circ}C$, and $12.6{\pm}0.13^{\circ}C$, respectively. The precipitation of 1970s, 1980s, 1990s, and 2000s were $1,270.3{\pm}20.05mm$, $1,343.0{\pm}26.01mm$, $1,350.6{\pm}27.13mm$, and $1,416.8{\pm}24.87mm$, respectively. And the sunshine duration of 1970s, 1980s, 1990s, and 2000s were $421.7{\pm}18.37hours$, $2,352.4{\pm}15.01hours$, $2,196.3{\pm}12.32hours$, and $2,146.8{\pm}15.37hours$, respectively. The temperature in Middle-Inland zone ($+1.2^{\circ}C$) and Eastern-Southern zone ($+1.1^{\circ}C$) remarkably increased. The temperature increased most in Taebak highly Cold zone ($+364mm$) and Taebak moderately Cold Zone ($+326mm$). The sunshine duration decreased most in Middle-Inland Zone (-995 hours). The temperature (F=2.708, df=3, p= 0.046) and precipitation (F=5.037, df=3, p=0.002) increased significantly among seasons while the sunshine duration decreased significantly(F=26.181, df=3, p<0.0001) among seasons. In further study, it will need to reclassify agro-climatic zone of rice and it will need to conduct studies on safe cropping season, growth and developing of rice, and cultivation management system etc. based on reclassified agro-climatic zone.

1986년 농촌진흥청에서는 벼 작물을 기준으로 전국의 기온, 강수량, 일조시간 등 기후요소의 분석과 평가를 통해, 전국을 19개 농업기후지대로 구분하였고(제주도 제외), 현재까지 벼의 안전재배기준과 기상재해 대책 등에 활용되고 있다. 본 연구에서는 최근 40년 동안 벼 작물 기준 19개 농업기후지대와 제주지역을 포함한 총 20개 농업기후지대의 연대별 기후요소의 변화 양상과 특징을 비교 분석하였다. 기상청 방재기상정보포탈시스템에서 서비스하는 1971년부터 2010년까지 40년 동안의 일별 기상자료를 바탕으로 연대별(1970년대, 1980년대, 1990년대, 2000년대)로 구분하여 분석하였다. 기간별 연평균기온은 1970년대의 $12.0{\pm}0.14^{\circ}C$에서, 1980년대의 $11.9{\pm}0.13^{\circ}C$와 1990년대의 $12.2{\pm}0.14^{\circ}C$를 거쳐 2000년대의 $12.6{\pm}0.13^{\circ}C$로 높아졌고, 기간별 연평균강수량은 1970년대의 $1,270.3{\pm}20.05mm$에서 1980년대의 $1,343.0{\pm}26.01$와 1990년대의 $1,350.6{\pm}27.13mm$를 거쳐 2000년대의 $1,416.8{\pm}24.87mm$로 증가한 것으로 분석된 반면에, 기간별 연평균 일조시간은 1970년대의 $2,421.7{\pm}18.37$시간에서 1980년대의 $2,352.4{\pm}15.01$시간과 1990년대의 $2,196.3{\pm}12.32$시간을 거쳐 2000년대의 $2,146.8{\pm}15.37$시간으로 크게 줄어든 것으로 조사되었다. 이들 기후요소를 농업기후지대별로 재분석하면, 연간 평균기온의 상승률은 중부 내륙지대($+1.2^{\circ}C$)와 동해안 남부지대($+1.1^{\circ}C$)에서 가장 높았고, 연간 누적강수량의 증가율은 태백고냉지대(+364 mm)와 태백준고냉지대(+326 mm)에서 가장 컸으며, 연간 누적일조시간은 중부 내륙지대(-995시간)에서 가장 많이 줄어든 것으로 평가되었다. 통계적으로 연간 평균기온(F=2.708, df=3, p=0.046)과 연간 누적강수량(F=5.037, df=3, p=0.002)은 유의하게 높아지거나 증가하였고, 연간 누적일조시간(F=26.181, df=3, p<0.0001)은 유의하게 감소하였다. 향후 벼 작물 농업기후지대 재구분을 통하여 각 농업기후지대별 기후특성에 적합한 벼 재배 안전작기, 벼 생육특성 및 작부체계 등에 대한 연구가 필요하다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 국립농업과학원