Abstract
In this work, a series of molar ratios composed with YD-128 and DDM were chosen based on the viscosity analysis. The mixtures of YD-128 and DDM with the different molar ratios were cured at $170^{\circ}C$ for 15 min followed by post cure at $190^{\circ}C$ for two hours. The thermal properties of the cured samples were investigated with DSC, TGA, DMA, and TMA. The conversion ratio of the mixtures of YD-128 and DDM (1 : 1.1) was calculated by dividing ${\Delta}H$ obtained from DSC experiments for each cured sample by ${\Delta}H$. The TGA data of the cured samples showed that the thermal stability and thermal degradation activation energy were proportional to the amount of DDM in the mixtures. However, the highest tan ${\delta}$, and the lowest thermal expansion data with DMA and TMA respectively were obtained from the stoichiometric mixture of YD-128 and DDM. Furthermore, the different ratio of mixtures were applied to test specimens to be cured at $170^{\circ}C$ to measure single lap shear strength with universal testing machine.
본 연구에서는 비스페놀 A 에폭시 수지/경화제(YD-128/DDM) 조성물의 비율을 조절하여 $170^{\circ}C$의 경화온도에서 접착성능 최적화 조성비를 얻기 위한 실험을 진행하였다. DSC, TGA, DMA, TMA 열분석 장비를 사용하여 YD-128/DDM 혼합물의 당량비 변화가 경화물의 열적 특성에 미치는 영향에 대하여 조사하였으며, 조성물의 경화시간은 YD-128/DDM (1 : 1.1) 조성물을 동적 DSC를 이용하여 측정된 시간당 누적 발열량을 총 발열량으로 나누어 계산한 전환율을 토대로 결정하였다. TGA를 이용한 분해 활성화 에너지 분석에서는 경화물의 DDM 당량비가 증가할수록 열안정성과 열분해 활성화 에너지가 높게 나타났고, DMA와 TMA를 이용한 경화물의 열적 특성 조사 결과에서는 당량비 1 : 1에서 다른 당량비 조건에 비해 우수한 탄성률 및 열팽창성이 관찰되었다. 또한 각기 다른 당량비의 조성물을 $170^{\circ}C$에서 경화하여 중첩 전단 강도를 측정하였다.