Journal of Practical Agriculture & Fisheries Research (현장농수산연구지)
- Volume 16 Issue 1
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- Pages.25-35
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- 2014
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- 2234-1129(pISSN)
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Ingredient Analysis and Mycelial Growth of Tremella fuciformis and Hypoxylon sp.
흰목이균과 Hypoxylon sp.의 균사생장 및 성분분석
- Chang, Hyun-You (Korea National College of Agriculture and Fisheries)
- 장현유 (한국농수산대학)
- Published : 2014.08.20
Abstract
Tremella fuciformis produces white jelly fruitbody which is used as a special food in the orient. Symbiotic relationship between T. fuciformis and Hypoxylon sp. is important for mass production of fruitbody in T. fuciformis. T. fuciformis showed the peak of 24mg/2mL on the 9th day, after that mycelial growth maintained a gentle curve. Protein content increased into 0.69㎍/mL in rapid, T. fuciformis fruiting body maintained high galactose, mycelia of T. fuciformis showed 42.6% trehalose.
흰목이균은 배양 9일째 24mg/25mL로 peak를 나타내고 그 이후의 생장은 완만한 상태를 유지하였으며 단백질 함량은 배양 8일째까지 급속히 0.69㎍/mL으로 peak를 나타내고 그 이후 완만하게 감소하였다. 고온성 흰목이 및 Hypoxylon sp.의 유리당 분석을 sugar alditol acetate 유도체를 GC로 분석하고 HPLC로 80% 메탄올 추출물을 농축한 다음 elution buffer로 녹여 분석한 결과 유리당 중 6탄당인 galactose와 glucose, 5탄당인 fructose, 이당류인 trehalose의 함량을 각각 조사한 결과, 고온성 흰목이의 경우 자실체에는 galactose의 함량이 높았고 균사체에는 이당류인 trehalose가 총 당량 중 42.6%로 높게 나타났다.