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Effect of Fertilizer and Organic Matter Level on Marketable Tuber Production in Chinese Yam (Dioscorea opposita)

마(산약) 생산을 위한 시비법 개선연구

  • Shin, Jong-Hee (Gyeongsangbuk-do Provincial Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Kim, Sang-Kuk (Gyeongsangbuk-do Provincial Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Kang, Dong-Kyoon (Gyeongsangbuk-do Provincial Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Park, Sang-Zo (Gyeongsangbuk-do Provincial Agricultural Research and Extension Services)
  • Received : 2014.02.24
  • Accepted : 2014.03.27
  • Published : 2014.06.30

Abstract

Yams (Dioscorea spp), which are edible or medicinal tuber crops, are a important crop in South Korea. Yams require a high level of soil fertility. The various cultural practices such as fertilizing and plowing were tested for marketable tuber production in Chinese yam (Dioscorea opposita). Tuber yield was also affected by organic matters in soil. Application higher level of organic matters result in increased each tuber weight and tuber yield per unit area. The nutrient absorption quantity of the plant such as nitrogen, phosphoric acid, calcium and potassium was increased from 100~120 days after planting, which time to begin tuber enlargement. The tuber yield was increased when the fertilization increased in quantity. Total yield and marketable ratio were the highest in 31~32 kg/10a of nitrogen fertilizer. From above result, income become larger with increase of marketable yield and quality improvement at 63% (27 kg/10a) level of conventional N fertilization (43 kg/10a). The tuber yield was not significantly different between with in various application level of potash fertilizer. Tuber size and weight decreased accordingly to decreased fertilizing level, so the rates of small tubers increased greatly at cultivation without chemical fertilizer. In considering the accumulation rates of allantoin in Chinese yam tubers, the apt harvest season was after October. The allantoin quantity of it was not influenced with nitrogen fertilizing. Moreover it was advantageous with decrease of chemical fertilizer and appropriate fertilizing in soil environment protection. Commercial tuber's number and yield were increased in trenching before planting with trencher compared with rotavating with tractor.

연구내용은 마 재배에 적합한 유기물 및 화학비료 시용량을 검토하였으며, 생육기간 동안 마 생장량, 무기성분 및 allantoin 함량의 변화 등을 조사한 결과이다. 마 재배시 유기물시용 효과 단마의 괴경 수량은 화학비료를 줄여 시용할 경우 감소하였는데, 질소시비량이 높은 관행재배(43-28-32 kg/10a, 퇴비 3톤)에서 2,058 kg/10a의 수량을 보인데 비해 화학비료를 시용하지 않고 10톤의 유기물만 시용한 시험구와 유기물 없이 관행시비량의 반량(22-14-16 kg/10a)을 시비한 시험구는 각각 1,322 kg, 1,404 kg/10a로 수량이 감소하였다. 비료를 배량 증시할 경우 시비량 증가에 따른 수량증수 효과가 나타나지 않았다. 유기물 시용과 경운방법에 따른 생육과 수량 비교 유기물만을 시용하여 단마를 재배할 경우 일반적인 쟁기 경운에서는 10톤/10a 이상을 사용하여야 기준시비량 처리구의 86%의 수량을 확보할 수 있었으며, 트렌쳐심경 재배에서는 유기물 10톤/10a 처리에서 기준시비량 처리구의 95%의 수량을 확보하는 효과가 있었다. 질소와 칼리비료 시비량 개선 시험 질소 시비량에 따른 마 지하부 특성 및 수량은 단마와 장마 모두 질소 32kg/10a에서 최고를 보였으며, 마 밭의 적정 질소시비 수준은 최대수량을 보이는 시비수준의 85%인 27kg/10a로 판단되었다. 칼리 비료의 시비량은 마의 수량에 유의적인 영향을 미치지 않았다. 마의 생장변화와 식물체내 무기성분 변화 마의 지하부 생육은 정식 후 3개월 정도 경과 후 괴경 비대가 급속히 이루어졌으며, 생육기간 중 식물체내에 흡수되는 영양분의 요소별 흡수는 괴경 비대가 시작되는 7월 중순경부터 생체 및 건물 중의 증가와 동시에 증가하는 경향이었다. 생육 기간중 allantoin 함량변화 생육 기간중 allantoin 함량은 지상부생육이 활발한 7~8월경으로 주로 지상부에 많이 포함되어 있으며, 지하부 괴경의 allantoin 함량축적에 따른 마 수확적기는 10월 이후가 적당하며 질소시비량에 따른 allantoin 함량은 큰 차이가 없었다.

Keywords

References

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