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The Effects of Business Startup Attributes on the Overconfidence of Business Startup and Entrepreneur's Attitude in Foodservice Industry

외식산업 창업속성이 창업 과잉자신감과 창업자 태도에 미치는 영향

  • Received : 2013.12.27
  • Accepted : 2014.02.10
  • Published : 2014.03.28

Abstract

The purpose of this study is to examine the effects of business startup attributes on the overconfidence of business startup and entrepreneur's attitude in foodservice industry. To achieve this, a survey was carried out to 300 entrepreneurs in the foodservice industry through October 1 to October 30, 2012. The results were as follows. First, entrepreneur's characteristics, funds for business startup, locations and products had a statistically significant positive effect on the overconfidence of business startup(p<.05). Second, funds for business startup, locations and products had a statistically significant positive effect on entrepreneurs' attitude(p<.01). Third, the overconfidence of business startup had a statistically significant positive effect on entrepreneurs' attitude(p<.001). The findings stated above mean that knowledge or experience related to specialized management mind as entrepreneur's characteristic factors are just as important, and customers' use and choice of restaurants are also connected to stable management when the floating population of them are located to a suitable place in combination with product characteristics in enough financing and preparation based on this, showing entrepreneur's positive attitude through stable management along with confidence.

본 연구는 외식산업 창업속성이 창업 과잉자신감과 창업자 태도에 미치는 영향을 밝히는데 목적을 갖고, 외식업 창업자 총 300명을 대상으로 2012년 10월 1일부터 30일까지 설문조사하였다. 분석결과 첫째, 외식산업 창업속성이 창업 과잉자신감에 미치는 영향을 검증한 결과 창업자 특성, 창업자금, 입지, 상품요인이 창업 자신감에 통계적으로 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다(p<.05). 둘째, 외식산업 창업속성이 창업자 태도에 미치는 영향을 검증한 결과 창업자금, 입지, 상품요인이 창업자 태도에 통계적으로 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다(p<.01). 셋째, 창업 과잉자신감이 창업자 태도에 미치는 영향을 검증한 결과 창업 과잉자신감은 창업자 태도에 통계적으로 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다(p<.001). 이는 창업자 특성변인으로서 전문화된 경영마인드와 관련 지식, 경험이 그만큼 중요하고, 이에 기반한 충분한 자금조달과 준비속에 고객의 유동인구가 상품특성과 결합하여 적합한 곳에 입지할 때 고객의 이용과 선택 또한 안정된 경영으로 이어져 자신감과 함께 안정경영을 통한 긍정적인 태도로 나타남을 의미한다.

Keywords

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