DOI QR코드

DOI QR Code

Research for Cup Design Process Development Using Emotional Features Focusing on the Korean Traditional Alchol Yakju's Design

감성특성을 반영한 술잔 디자인 개발 프로세스 연구 -한국 전통주 약주잔 디자인 도출을 중심으로-

  • Received : 2014.01.23
  • Accepted : 2014.02.18
  • Published : 2014.03.28

Abstract

Korean traditional alcohol's growth gets declined after Makgeolli's boom and it's time to enter the takeoff stage using cup based on the characteristics of each alcohols in order to their globalization and quality improvement. For now, there are 3 features of Korean traditional alcohol's cup design development; subdivision, quality improvement, systematization. However, there's no product design case that reflect the characteristics of the alcohol from the planning phase. Therefore, it needs to establish process technology for storytelling and emotion based cup design. This research aims to extract the specification for cup design and to find out the visualization element of cup's shape and material by studying 5 senses and traditional alcohol's objective informations. Through the study, the elements that can maximize the specific traditional alcohol's marketability: cup's label, pattern, decorative element based on the storytelling like history and tale were found. As a result, those result can give a new export strategy by developing competitive design that has emotional element and storytelling from the traditional alcohol's characteristics in a situation of stagnant export of the small sized home-brewed liquor business.

우리나라의 전통주는 막걸리 붐 이후 주춤한 발전을 보이고 있으며, 이에 따라 전통주의 특성을 반영한 술잔을 활용한 명품화 및 세계화 전략을 통한 도약이 필요한 시점이다. 현재까지 우리나라의 전통주 술잔 디자인 개발은 심미성 및 유통 편의성에만 초점을 맞추거나, 디자인 개발의 세분화 고급화 연구화 등의 일시적 발전양상을 보여오긴 하였으나, 전통주의 특성을 기획 단계부터 반영하여 상품화한 사례나 프로세스는 없었다. 따라서 전통주의 특성을 반영한 술잔 디자인 설계 프로세스 기술 수립하는 것이 필요한 상황이다. 본 연구는 전통주의 특성을 감성요소인 오감과 스토리텔링으로 나누어 분석하고, 이들 중 술잔 디자인에 필요한 요소들을 추출하고, 이를 기반으로 전통주 술잔의 형태 소재 같은 시각화하는 관계를 파악하고자 하였다. 이러한 요소 중, 특히 대상 전통주가 갖고 있는 역사나 설화와 같은 스토리텔링을 기반으로 한 술잔의 라벨, 문양, 장식적 요소 등 디자인을 결정하여 해당 전통주의 상품성을 극대화할 수 있는 요소들을 도출할 수 있었다. 이러한 연구결과는 기존 소규모 가양주의 수출이 주춤하고 있는 상황에서 감성요소와 스토리텔링이 있는 전통주의 특성을 살려 경쟁력 있는 술잔 디자인을 개발함으로써 새로운 수출전략을 제공할 수 있을 것으로 기대된다.

Keywords

References

  1. 박정현, 오감브랜딩으로 차별화하라, LG주간경제, pp.8-14, 2007.
  2. Martin Lindstrom, 최원식 역, 세계 최고 브랜드에게 배우는 오감 브랜딩, 랜덤하우스코리아, 2006.
  3. 최혜실, 인문학과 문화콘텐츠, 다할미디어, 2006.
  4. Pierre Moraa, Florine Livat, "Does storytelling add value to fine Bordeaux wines?," Wine Economics and Policy, Vol.2, No.2, pp.3-10, 2013. https://doi.org/10.1016/j.wep.2013.01.001
  5. http://bit.ly/Ksiq8r
  6. http://bit.ly/1mo5VKl
  7. http://www.ksdb.co.kr/ourbrands/giftset.asp
  8. 조재상, 차연수, 홍정표, "전주 막걸리 잔 디자인 개발연구", 디자인학연구, 제26권, 제2호, pp.293-318, 2013.
  9. 김종선, "디자인 경영 전략이 산업공예 제품 구매의도에 미치는 영향", 한국콘텐츠학회논문지, 제13권, 제9호, pp.111-120, 2013. https://doi.org/10.5392/JKCA.2013.13.09.111
  10. 양재범, "마케팅환경 변화에 따른 통합커뮤니케이션디자인 전략", 한국콘텐츠학회논문지, 제8권, 제5호, pp.113-121, 2008. https://doi.org/10.5392/JKCA.2008.8.5.113
  11. 권영걸, 공간디자인 16강, 국제출판, p.283, 2001.
  12. 박경수, 감성공학 및 감각생리, 영지문화사, 2002.
  13. 정현원, "감성공학과 디자인", 한국콘텐츠학회논문지, 제6권, 제4호, pp.56-62, 2008.
  14. 최윤식, 2030년 부의 미래지도, 지식노마드, 2009.
  15. Chapman, Jonathan, 방수원 역, 클린디자인 굿디자인, 시공아트, 2010.
  16. 김우진, "비형태적 감성 디자인 요소의 역할에 관한 연구-팬틸드라이브 개념을 중심으로", 기초조형학연구, 제13권, 제5호, pp.71-79, 2013.
  17. 이희명, 유창국, "프로세믹스(proxemics)를 적용한 제품디자인에 있어서의 다감각적 고찰", 기초조형학연구, 제6권, 제4호, pp.431-437, 2005.
  18. Schifferstein Hendrik N. J, "The perceived importance of sensory modalities in product usage: a study of self-reports," Acta Psychologica, Vol.121, pp.41-64, 2006. https://doi.org/10.1016/j.actpsy.2005.06.004
  19. 조호철, 우리 술 빚기, 넥서스, 2004.
  20. 조은자, 한국전통식품연구, 성신여자대학교출판부, 2008.
  21. 이동필, 김태곤, 전형진, 김창호, 전통주 국내외 산업현황 및 세계화 가능성 조사, 한국농촌경제연구원, 2009.
  22. 이서구, 마케터라면 무조건 알아야 할 마케팅 키워드 55, 위즈덤하우스, 2008.
  23. 이종호, 마케팅 액츄얼리, 경문사, 2006.
  24. 디지털에볼루션, 오감의 매혹 우리술, 문화콘텐츠닷컴.
  25. http://www.culturecontent.com
  26. 이상희, 한국의 술문화1, 선, 2009.
  27. 박미향, 와인집을 가다, 넥서스BOOKS, 2010.
  28. Michael Schuster, 손진호, 이효정 역, 와인 테이스팅의 이해, 비롬웍스, 2010.
  29. 권수태, 엄용호, "최속경로문제를 고려한 통합공급사슬 최적화에 관한 연구", 한국경영과학회/대한산업공학회 2003 춘계공동학술대회, 2003.
  30. 김소정, 김아연, 윤병운, "연구개발 프로세스 평가 체계 및 시스템 개발 : IT 산업을 중심으로", Entrue Journal of Information Technology, 제 10권, 제2호, pp.59-70, 2011.
  31. 숙명여자대학교, 전통음식과 어울리는 전통주 개발을 통한 전통주 소비기반 확충방안 조사 연구, 농림부, 2008.