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Development on mechanism for opening sensitivity quality improvement of oven range door using nonlinear cam and spring

비선형 캠과 스프링을 이용한 오븐 렌지 도어의 열림 감성 품질 향상 메커니즘 개발

  • Kim, Hwi-Yeon (School of Mechanical Engineering, Pusan National University) ;
  • Yun, Jae-Deuk (School of Mechanical Engineering, Pusan National University) ;
  • Jung, Yoong-Ho (ERC/NSDM, School of Mechanical Engineering, Pusan National University)
  • 김휘연 (부산대학교 기계공학부) ;
  • 윤재득 (부산대학교 기계공학부) ;
  • 정융호 (부산대학교 기계공학부/정밀정형 및 금형가공연구소)
  • Received : 2013.10.16
  • Accepted : 2014.02.05
  • Published : 2014.02.28

Abstract

Most of oven range doors are opened from top to down. Feeling of door in case of home appliances including oven ranges affects the quality of product. The major factors to evaluate the feeling quality are opening force, closing force, and bouncing effect happened when the door is opened completely. If opening and closing forces become large, consumers may have complaints. If the bouncing effect becomes large, the impact can cause the body as well as the door to damage. Opening and closing forces, and bouncing effect must be minimized to improve the feeling quality. In this study, the mechanism which improves the existed dual compressive spring and cam structure is suggested by using nonlinear cam and spring. After the nonlinear cam is designed and manufactured for the suggested mechanism, this cam is confirmed to become more superior than the existed one by applying it to the practical oven range.

대부분의 오븐 렌지는 위에서 아래로 여는 도어로 되어 있다. 오븐 렌지와 같이 열고 닫는 가전제품의 경우 도어의 감성이 제품 전체의 품질에 영향을 준다. 도어의 감성 품질을 평가하는 항목은 문을 열 때의 개방력, 문을 닫을 때의 폐쇄력, 문을 완전 개방하였을 때 발생하는 튕김 현상이 있다. 개방력과 폐쇄력이 크면 소비자의 불만 요소가 될 수 있고, 튕김 현상이 크면 소비자가 도어를 열었을 때 도어는 물론 몸체에도 충격이 가해져서 파손의 우려가 있다. 감성 품질을 향상시키기 위해서는 개방력, 폐쇄력, 튕김 현상을 최소화하여야 한다. 본 연구에서는 개방력, 폐쇄력, 튕김 현상을 최소화하기 위해 비선형 캠과 스프링을 이용하여 기존의 이중 압축 스프링과 캠 구조를 개선한 메커니즘을 제안하였다. 또한, 제안된 메커니즘을 위해 비선형 캠을 설계 및 제작한 후 실제 오븐 렌지에 적용하여 기존보다 감성 품질이 우수함을 확인하였다.

Keywords

References

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