초록
Flutianil은 흰가루병에 높은 방제효과를 가지는 thiazolidine계 살균제로서 고추, 피망, 오이, 참외에 대해 flutianil의 사용등록이 신청됨에 따라 농산물 중 flutianil 잔류량을 측정하기 위한 검사법을 개발하였다. Flutianil 잔류물은 acetonitrile로 추출하여 포화식염수와 dichloromethane을 이용한 액-액분배과정을 수행하였고, silica 카트리지를 이용하여 clean-up을 실시한 후 GC-ECD를 통해 기기분석을 수행하였으며, GC-MS로 재확인하였다. flutianil 표준품의 직선성은 상관계수($R^2$)가 0.999이상으로 우수하였고 고추, 피망, 감귤, 감자, 현미, 대두에 대한 flutianil의 회수율을 측정한 결과, 76.5-108.0%의 범위로 10% 미만의 표준오차를 나타내었으며, 분석법의 검출한계는 0.004 mg/kg, 정량한계 0.02 mg/kg이었다. 이는 코덱스 가이드라인(CAC/GL 40)인 회수율 70-120%, 분석오차 10 미만에 적합함을 보여주어 분석법의 정확성을 확인하였다. 본 연구에서 개발한 시험법은 flutianil 분석을 위한 신속, 정확한 시험법으로, 국내에서 유통되는 농산물 중 flutianil 잔류물의 안전관리를 위한 공정시험법으로 활용될 예정이다.
A sensitive and simple analytical method to identify flutianil residues in agricultural commodities was developed and validated using gas chromatography-electron capture detection (GC-ECD) and mass spectrometry (GC-MS). The flutianil residues were extracted with acetonitrile, partitioned with dichloromethane, and then purified using a silica solid-phase extraction (SPE) cartridge. The method was validated using pepper, sweet pepper, mandarin, hulled rice, soybean, and potato spiked with 0.02 or 0.2 mg/kg flutianil. The average recovery of flutianil was 76.5-108.0% with a relative standard deviation of less than 10%. The limit of detection and limit of quantification were 0.004 and 0.02 mg/kg, respectively. The result of recoveries and relative standard deviation were in line with Codex Alimentarius Commission Guidelines (CAC/GL 40). These results show that the method developed in this study is appropriate for flutianil identification and can be used to maintain the safety of agricultural products containing flutianil residues.