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A Comparative Study on Service Quality and Consumer Behavior of Social Network Service between Korea and China

소셜네트워크 서비스(SNS) 서비스 품질과 사용자 선택행동에 대한 한·중비교 연구

  • Received : 2014.11.27
  • Accepted : 2014.12.15
  • Published : 2014.12.28

Abstract

According to the rapid spreading of smart phone, the use of social network service(SNS) is also increasing rapidly. Social network service(SNS) which plays an important role in customer relationship management and brand management is becoming more important. This study aims to find out if differences exist in the perceptions of service quality and the consumer behaviors between Korean and Chinese consumers using SNS. In order to achieve the objectives of the study, the literatures of service quality and consumer behavior theory is reviewed. And based on the literature reviews, dimensions related to service quality and consumer behavior are derived and T-test is used to identify the differences. According to the analysis, significant differences exist in the perceptions of service quality and consumer behaviors between Korean and Chinese consumers using SNS. The results not only provide theoretical evidences for further SNS study but also provide practical evidences for companies in their overseas expansion.

최근 들어 스마트폰의 급속한 확산이 이루어지면서 소셜 네트워크 서비스 이용이 증가되고 있으며 대고객 관계관리 및 브랜드 관리의 중요한 매체로서 소셜 네트워크 서비스에 대한 중요성이 커지고 있다. 본 연구는 소셜 네트워크 서비스에 대한 한국과 중국 이용자들 간에 SNS의 서비스품질과 선택행동에 대한 인식의 차이가 있는지를 살펴보는데 목적을 두었다. 연구목적 달성을 위해 서비스품질과 선택행동에 관련된 선행연구를 바탕으로 서비스품질과 선택행동의 하위 차원을 각각 도출한 후 이 요인들에 대한 T-test를 실시하였다. 실증분석 결과 SNS 이용에 있어 한 중 양국 이용자의 서비스품질이 유의한 차이가 있는 것으로 분석되었고, 선택행동도 유의한 차이가 있는 것으로 밝혀졌다. 이러한 결과는 SNS연구에 이론적 시사점 제공할 뿐만 아니라 해외 시장에 진출하려는 관련분야 기업들에게 도 실무적 시사점을 제공해 줄 수 있다.

Keywords

References

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