Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 19 Issue 4
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- Pages.161-175
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- 2013
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
The Effects of the Attributes of the Eco-friendly Agricultural Products Traceability System on Perceived Value and Behavioral Intention
친환경농산물 이력추적시스템의 속성이 소비자의 지각된 가치 및 행동의도에 미치는 영향
- Choi, Won-Sik (Dept. of Culinary Science and Food Service Management, Graduate School, Kyung Hee University) ;
- Choi, Soo-Kun (Dept. of Culinary Service Management, Kyung Hee University) ;
- Lee, Soo-Bum (Dept. of Culinary Service Management, Kyung Hee University)
- Received : 2013.06.26
- Accepted : 2013.09.15
- Published : 2013.09.30
Abstract
This study investigates the impact of the attributes of the eco-friendly agricultural products traceability system on perceived value and behavioral intention. Empirical subjects are those who live in Seoul and Gyeonggi province, over the age of 20 and have experience of buying eco-friendly agricultural products though department stores, discount stores and specialized eco-friendly product stores. After distributing 550 copies of questionnaire from April 10th, 2013 to May 9th, 2013, 470 copies(85.5%) are used for a final statistical analysis of the survey after excluding the copies with biased opinions or missing values. The results of this study show sufficient theoretical base for future research by verifying a causal relationships between the attributes of eco-friendly agricultural products traceability system such as reliability, safety and innovation, and consumers' perceived value and behavioral intention. Therefore, producers should correctly record producing history base so that consumers can continue to use the system. The traceability system can not only satisfy consumers by enhancing transparent management and producing systems for eco-friendly products but also guarantee us to eat all products we get without worries.
본 연구에서는 친환경농산물 이력추적시스템의 속성인 신뢰성, 안전성, 혁신성은 지각된 가치에 지각된 가치는 행동의도의 관계에 어떠한 영향을 미치는지를 연구하고자 한다. 실증분석 대상자는 서울 경기 지역에 거주하고, 백화점, 대형마트와 친환경농산물 전문매장 등등에서 친환경농산물을 구매한 경험이 있는 20세 이상의 일반 소비자를 대상으로 2013년 4월 10일부터 2013년 5월 9일까지 30일간 본 조사를 위하여 설문지 총 550부를 배포하여 결과 응답치의 편중성향이 너무 강하거나 결측 값이 발견된 일부 설문지를 제외하고, 총 470부(85.5%)의 설문자료를 최종 통계 분석 자료로 사용하였다. 본 연구의 분석 결과를 보면 친환경농산물 이력추적시스템의 속성인 신뢰성, 안전성, 혁신성은 직접적으로 소비자들의 지각된 가치 및 행동의도와의 인과관계를 검증함으로써 향후 이론적 토대로 활용될 가치는 충분할 것으로 판단 할 수 있겠다. 따라서 이러한 심층 분석 결과를 바탕으로 친환경농산물 이력추적시스템의 사용자는 소비자이기 때문에 생산자는 생산이력정보를 정확히 기록하여 소비자에게 정보를 제공해야만 소비자는 신뢰하여 친환경농산물 이력추적시스템을 지속적으로 이용할 것이다. 이력추적시스템은 투명한 친환경농산물의 재배, 관리체계를 통해 소비자를 만족시키고, 향후 이력추적시스템은 더욱 확대되어 우리가 먹는 모든 농산물들을 아무 걱정 없이 먹을 수 있을 것이라 사료된다.
Keywords
- Eco-friendly agricultural products traceability system;
- Reliability;
- Safety;
- Innovation;
- Perceived value;
- Behavioral intention