Abstract
The sclerotium rot of corn (Zea mays L.) occurred sporadically at the experimental field of Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services in July 2011. The infected stems were water-soaked, wilted, and finally led to the death of the whole plants. White mycelial mats were spread over lesions, and then sclerotia were formed on stem and near soil line. The sclerotia were globoid in shape, white to brown in color and 1-3 mm in size. The hyphal width was $4-8{\mu}m$. The optimum temperature for mycelial growth and sclerotia formation on PDA was 30 on PDA. The typical clamp connections were observed in the hyphae of the fungus grown on PDA. On the basis of mycological characteristics and pathogenicity to host plants, this fungus was identified as Sclerotium rolfsii Saccardo. This is the first report of sclerotium rot on corn caused by S. rolfsii in Korea.
2011년 7월 경상남도농업기술원 시험포장에서 S. rolfsii에 의한 옥수수 흰비단병 증상이 발생되었다. 병징은 줄기가 수침상으로 물러지고 갈색으로 변하면서 시들어 말라 죽는다. 병반부와 토양 표면에 흰색의 곰팡이가 발생하며 갈색의 작은 둥근 균핵이 형성되었다. 감자한천배지에서 균총은 흰색이고 잘 자라며 갈색의 작은 둥근 균핵을 많이 형성하였다. 균핵의 크기는 1~3 mm이며 균사의 폭은 $4{\sim}8{\mu}m$였다. 균사생육과 균핵형성 적온은 $30^{\circ}C$이었다. 균사 특유의 clamp connection이 관찰되었다. 옥수수에서 발생한 병징과 병원균의 균학적 특징을 조사한 결과, 이 병을 Sclerotium rolfsii Saccardo에 의한 옥수수 흰비단병으로 명명하고자 제안한다.