Journal of Practical Agriculture & Fisheries Research (현장농수산연구지)
- Volume 15 Issue 1
- /
- Pages.75-84
- /
- 2013
- /
- 2234-1129(pISSN)
DOI QR Code
Effects of Producing Medium Size Fruits on the Profitability of an Apple Orchard
사과 중소과 생산이 농가소득에 미치는 영향
- Jung, H.W. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
- Lee, J.Y. (Institute of Life Science & Resources, Kyung Hee University) ;
- Park, M.Y. (National Institute of Horticultural & Herbal Science) ;
- Choi, B.S. (Institute of Life Science & Resources, Kyung Hee University) ;
- Lee, J.W. (Institute of Life Science & Resources, Kyung Hee University)
- 정혜웅 (한국농수산대학) ;
- 이재영 (경희대학교 생명자원과학연구원) ;
- 박무용 (국립원예특작과학원) ;
- 최병순 (경희대학교 생명자원과학연구원) ;
- 이재웅 (경희대학교 생명자원과학연구원)
- Published : 2013.06.14
Abstract
The management system and profitability were compared for the commercial orchards in the apple producing districts from April to October, 2011. The present study reasonably graded a large fruit as a fruit of heavier than 300g for 'Fuji' and 330g for 'Hongro' apples. As comparing cropping density and yield efficiency, 'Fuji' apples showed 3.28 fruits per TCA of crop density and 0.96 kg per TCA of yield efficiency and 'Hongro' demonstrated 4.04 fruits and 1.01 kg. With the application of the results above, the orchard management systems was classified into 3 classes as the orchard for large-size fruits, medium-size fruits, and combined size fruits. The increase of cropping density made the increase of fruit yield with medium-size fruits in unit area but brought about the decrease of large size fruits. The difference in fruit size failed to make significant differences in fruit characteristics. The orchard management system for producing medium size fruits performed decrease in input cost and improved the profitability in orchard management.
2011년 4월부터 10월까지 국내 사과주산지 상업사과원에서 왜성대목을 이용한 '후지'와 '홍로' 사과원에 대하여 사과원 경영형태와 이에 따른 과실특성과 수익성을 조사하였다. '후지' 품종의 사과는 300g 이상의 과실을 '홍로' 품종의 사과는 330g 이상의 과실을 대과로 구분하는 것이 일반적이었으며 착과밀도와 유효수량을 비교한 결과 '후지' 품종의 사과나무는 주간 단면적당 3.28개, 0.96kg의 과실을 '홍로' 품종의 사과나무는 4.04개, 1.01kg의 과실을 생산하였다. 이를 이용하여 과원경영형태를 대과생산, 중소과생산, 병행으로 구분하여 단위면적당 전체 수량과 과실 등급별 수량을 비교한 결과 착과밀도가 증가함에 따라 단위면적 당 수량은 증가하였다. 반면 착과밀도의 증가는 대과생산량을 저하시키고 중소과생산을 증가시켰다. 생산된 과실을 과중에 따라 구분한 후 과실특성을 비교한 결과 과중은 과실특성에 유의한 차이를 발생시키지 않았다. 대과 생산과 비교하여 중소과 생산은 과원 경영을 위한 투입비용을 감소시켰고 그 결과 과원경영에 의한 소득구조를 개선시켰다.
Keywords