A Study on the Effects of the Relational Norm Factor of Food Service Franchising on Perceived Fairness and Intention to Remain

외식프랜차이즈 관계규범이 공정성과 재계약의도에 미치는 영향에 관한 연구

  • Suh, Tae-Soo (Dep. of Tourism Kyungbok University) ;
  • Park, Seon-Hee (Dep. of Food Service Management, Global Hotel & Tourism College)
  • 서태수 (경복대학교 관광학부 호텔관광과) ;
  • 박선희 (국제호텔관광전문학교 호텔외식경영과)
  • Received : 2012.11.02
  • Accepted : 2013.01.05
  • Published : 2013.01.31

Abstract

This study analyzed the effects of the relational norm factor of food service franchising on the intention to remain, in view of the importance of relational norms, as antecedent variables, to franchisees' perceived fairness to enhance the competitiveness by formation of long-term relationship between interested parties to food service franchising, the franchiser and the franchisee. According to a questionnaire survey, more than 100 franchisees that recorded three business years in Seoul, Incheon and Gyeonggi area were selected for convenience sampling. Then, among them, 515 effective samples were analyzed. For statistical data, detailed types of analysis were performed by using AMOS 17.0, such as factor analysis, exploratory factor analysis, confirmatory analysis and frequency analysis. The purpose of this study was to examine the relationship between the franchiser and the franchisee by arranging relational norm factors for the relationship to be suitable for the current situation of Korea, instead of Western-style theory-based relationship marketing, and by understanding a connection between perceived fairness and management achievement-related variables, and to make a conceptual framework for building a positive relationship between the franchiser and the franchise in future food service franchising industry. Moreover, it aimed to increase franchisee satisfaction and results including re-contract according to perceived positive relationship value on the franchiser and to make contribution to find and show the proper direction for development of the Korean-style food service franchising system.

본 연구는 외식프랜차이즈 관계이해 당사자들인 즉, 프랜차이저와 프랜차이지 간의 장기적인 관계형성을 통해 경쟁력을 증진시키기 위해서 선행변수로 관계규범이 프랜차이지의 지각된 공정성에 중요하다는 관점에 기초하여, 재계약 의도에 어떠한 영향을 미치고 있는지 분석 하였다. 본 연구의 설문조사는 서울, 인천, 경기지역에 있는 외식 프랜차이즈 가맹점포수 100개 이상이며 3년차를 대상으로 편의표본추출을 하였고 유효표본 515부를 분석에 사용하였다. 연구목적에 필요한 통계적인 분석을 위하여 AMOS 17.0 를 사용하여 요인분석, 신뢰성분석, 탐색적 요인분석, 확인적 요인분석, 빈도분석의 세부적인 분석들을 실시하였다. 본 연구의 목적은 서구 전형의 이론 중심의 관계마케팅에서 한국 실정에 맞는 프랜차이저와 프랜차이지 관계에서 관계규범 요인을 정리하고 지각된 공정성, 경영 성과와 관련된 변수들 간의 연관성을 파악 하여 관계를 명확히 규명하여, 미래의 더 많은 외식프랜차이즈 산업에 있어서 프랜차이저와 프랜차이지가 긍정적인 관계형성에 관한 개념적 틀을 구성하고 프랜차이저에 대한 긍정적인 관계가치 인식을 통해 프랜차이지의 만족도와 성과(재계약)를 높이고 나아가서는 한국형 외식프랜차이즈 시스템의 발전방향과 추구해야 할 방향을 모색하고 제시하는데 기여하고자 한다.

Keywords