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약선음식의 인지도와 선택속성이 만족도와 추천의향에 미치는 영향

Effects Recognition and Elective Attributes on Satisfaction and Recommendation for Medicinal Foods

  • 투고 : 2013.04.02
  • 심사 : 2013.05.31
  • 발행 : 2013.06.28

초록

본 연구의 목적은 약선음식을 어떻게 인지하고 있는지, 선택속성이 만족도와 추천의향에 어떻게 영향을 미치고 있는지 파악하고자 한다. 이로써 고객들을 지속적으로 유인 및 유지하기 위한 가이드라인을 제시하고자 한다. 약선음식을 이용한 고객을 대상으로 200부의 설문지를 배포하여 불성실하게 응답한 19부를 제외한 181부를 실증분석에 활용하였다. 실증분석에 따른 결과는 1. 약선음식 선택속성에서 '건강관리 예방', '기능성 음식', '시각적인 음식'의 3개 요인 모두 만족도, 추천의향, 재이용 의도에 유의적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 이중에서 '건강관리 예방'요인이 가장 많은 영향을 미치는 것으로 나타났다. 2. 약선음식의 만족도는 추천의향에, 추천의향은 재이용 의도에 높은 영향력을 미치는 것으로 나타났다.

This paper is 1) to find out how they recognize medicinal foods, 2) to analyze what make it select for functional restaurants, then which attributes affect on satisfaction and recommendation, 3) and to suggest distinguished guidelines for attracting core customers continuously. The questionnaires are distributed 200 who had only visited in medicinal restaurants and used for data analysis 181 except 19. The findings are summed up as follows; 1. All three factors which are showed 'health managing & prevention', 'functional foods', and 'cuisine presentation' had significant on satisfaction, recommendation, and revisited intention in medicinal restaurant. Among them, 'health managing & prevention' factor had significant highly. 2. Satisfaction variable had affected strongly on recommendation, and also, recommendation had affected on revisited intention.

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