초록
본 연구는 조직 및 지역사회 협력을 기초로 한 영양교육 프로그램을 수행하는 과정에서 프로그램 수행의 성공을 위한 주요 요인이 될 수 있는 참여교사들의 경험을 살펴봄으로써 영양교육 현장에 줄 수 있는 시사점과 이후 보다 성공적인 영양교육 프로그램 수행을 위한 교사지원 방안을 모색하고자 이루어졌다. 프로그램 수행에 참여한 교사는 보건교사와 영양교사 그리고 담임교사를 포함하여 7명이며 본 연구의 목적을 달성하기 위해 연구자는 프로그램 참여교사들을 대상으로 반성적 저널과 심층면담 자료를 수집하였다. 수집된 자료들을 분석한 결과, 교사들은 프로그램 계획단계에서 '푸념 속에 희망 엿보기' 와 '학습공동체 형성하기' 경험을 그리고 프로그램 수행단계에서는 '조절과 평형화 그리고 새로운 도식형성하기' 와 '디딤돌 쌓아가기' 범주의 경험을, 마지막으로 프로그램 평가단계에서는 '보람과 감사함 느끼기' 와 '새롭게 도전하기' 범주의 경험을 제공받고 있음을 알 수 있었다. 연구의 결과는 향후 프로그램의 효과적인 영양교육의 수행을 위한 교사지원 방안을 제시하는데 중요한 기초자료가 될 것이다.
The purpose of this study was to examine the experiences of teachers during the development and performance of a nutrition education program based on collaboration between the school organization and local community, as the experiences of teachers who participate in a nutrition education program might be one of major factors to determine the success or failure of their performance. It's basic goal is give some suggestions on school nutrition education and to explore how to assist teachers to ensure their successful performance of a nutrition education program. As a result of analyzing the collected data, the experiences that the teachers had in the program planning stage were subcategorized into two groups: 'finding hope amid complaints' and 'building a learning community'. The experiences that the teachers had in the acting stage were subcategorized ino two groups as well: 'regulating, equalizing and forming a new schema' and 'building stepping stones'. The experiences that they had in the evaluation stage were also subcategorized into two groups: 'finding it rewarding and thankful to teach' and 'new challenge'. The findings of the study are expected to provide essential information on how to assist teachers to offer effective and successful nutrition education.