A Spatial Structure of School Meal Foods in Elementary and Middle Schools in Hwaseong City, Korea

경기도 화성시 초.중학교 급식품 공급의 공간구조

  • Received : 2013.02.08
  • Accepted : 2013.04.23
  • Published : 2013.04.30

Abstract

The purpose of this paper in the case of elementary and middle schools in Hwaseong city is that clarify spatial structure by seasonal changes of supply region of school meal foods and changes in food mileage. This paper used account registers of school meal foods of the subject schools as data for this analysis. And this paper analyzed data in March, June, September, and December in order to understand seasonal changes of school meal foods. The spatial structure of school meal foods in elementary and middle schools in Hwaseong city take four with private contracts, limited competition, and bidding quotation by suppliers. With the crops in Hwaseong city, they consist of eco-friendly vegetables in Gyeonggi-do, domestic eco-friendly vegetables and fruits, general vegetables and fruits, and imported processed foods and agricultural products. In case of food mileage, around Hwaseong city, there are spatial structure with about 17 $ton{\cdot}km$, 26 $ton{\cdot}km$, and 11,000 $ton{\cdot}km$ respectively. The spatial structure of school meal foods supplies was determined by difference in feed rate of crops, eco-friendly agricultural products, imported processed foods, and imported agricultural products.

본 연구는 화성시에 입지한 초 중학교를 사례로 하여 급식품의 원산지 공급지역의 계절별 변동을 파악하고 급식품 마일리지의 변화를 산출하여 그 공간구조를 밝히는 것을 목적으로 하였다. 본 연구에 사용된 자료는 연구대상 학교의 급식품 대장이었고, 급식품 공급의 계절적 변화를 파악하기 위해 3, 6, 9, 12월을 대상으로 했다. 화성시 초 중학교 급식품은 공급자들의 수의계약, 제한경쟁, 견적입찰로 4개의 급식품 공급의 공간구조를 형성하였는데, 이는 지산지소의 화성시 곡식류를 중심으로 경기도의 친환경 채소류, 국내의 친환경 채소류와 과일류, 일반 과채류, 해외의 수입산 가공식품과 농산물로 공급의 분화형태를 나타내었다. 이를 식품 마일리지로 보면, 화성시를 중심으로 각각 약 17톤${\cdot}km$, 약 26톤${\cdot}km$, 약 11,000톤${\cdot}km$의 권 구조를 형성하여 급식품 공급의 공간구조는 곡식류와 친환경 농산물 및 수입산 가공식품과 농산물 공급량의 차이에 의해 결정된다는 것이 밝혀졌다.

Keywords