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Exfoliation of abalone, Haliotis discus hannai using organic acid

유기산을 이용한 전복박리

  • Kim, Wi-Sik (The Fisheries Science Institute, Chonnam National University) ;
  • Lee, Si-Woo (The Fisheries Science Institute, Chonnam National University) ;
  • Kim, Jung (The Fisheries Science Institute, Chonnam National University) ;
  • Choi, Dong-Ik (College of Fisheries and Ocean Science, Chonnam National University) ;
  • Oh, Myung-Joo (Department of Aqualife Medicine, Chonnam National University) ;
  • Hwang, Doo-Jin (The Fisheries Science Institute, Chonnam National University)
  • 김위식 (전남대학교 수산과학연구소) ;
  • 이시우 (전남대학교 수산과학연구소) ;
  • 김정 (전남대학교 수산과학연구소) ;
  • 최동익 (전남대학교 수산해양대학) ;
  • 오명주 (전남대학교 수산생명의학과) ;
  • 황두진 (전남대학교 수산과학연구소)
  • Received : 2012.12.03
  • Accepted : 2013.03.18
  • Published : 2013.04.30

Abstract

It is reported that abalone, Haliotis discus hannai, was detached from shelters by commercial oxytetracycline (OTC) dissolved in hydrochloric acid (HCl). In the present study, we investigated the exfoliation effect of fouling abalone by organic acids instead of OTC or HCl. Organic acids (malic acid, citric acid, lactic acid and formic acid) of pH 2.6 and pH 2.1-2.3 exfoliated over 67.6% and 91.7% of abalone, respectively; while OTC of pH 2.6 and pH 2.1-2.3 exfoliated 25.9% and over 74.1% of abalone, respectively. These results indicate that the exfoliation effect of organic acid is better than that of OTC dissolved in HCl at the same pH. However, a lower pH and longer treatment of organic acids resulted in delayed recovery of the detached abalone; abalone immersed in pH 2.3 for 10 second was recovered within 5 min, but took 12 min to recover after 30 second immersion. Moreover, recovery period for abalone exposed to pH 2.1 for 30 second was at least 15 min 45 second. In conclusion, though acids need to be cautiously handled, organic acids may be a better candidate to detach abalone instead of OTC or HCl.

전복은 수산용 항생제인 옥시테트라사이클린(Oxytetracycline, OTC)에 함유되어 있는 염산(hydrochloric acid, HCl)에 의해 부착판 (쉘타)으로부터 박리된다고 보고되어 있다. 본 연구에서는 전복박리에 OTC 및 HCl을 대신해서 사용될 수 있는 제제로서 유기산을 평가하였다. pH 2.6의 유기산 (사과산, 구연산, 젖산 및 개미산)에 노출된 전복은 67.6% 이상이 쉘타로부터 박리되었고, pH 2.3 이하의 유기산에서 91.7% 이상이 박리되었다. OTC의 경우, pH 2.6에서 25.9%가 박리되었고 pH 2.3 이하에서 74.1% 이상이 박리되었다. 이상의 결과, 유기산은 동일한 pH의 OTC 보다 전복박리 효과가 뛰어난 것으로 확인되었다. 유기산의 노출 시간 (10-30초)에 따른 전복의 영향을 평가한 결과에서는 pH 2.3의 유기산 (개미산 제외)에 10초간 침지된 전복은 5분 이내에 회복되었으나 30초간 노출될 경우 12분 이내에 회복되었다. 더욱이 pH 2.1에서 30초간 노출될 경우, 회복하는데 최소 15분 45초 이상이 소요되는 것으로 나타나 전복은 유기산의 pH가 낮아질수록 또는 처리시간이 길어질수록 회복 시간이 늦어지는 것으로 확인되었다. 이상의 결과로 전복박리 방법으로 유기산은 OTC 및 HCl을 대신해서 사용될 수 있을 것으로 사료되나 pH의 농도 및 처리시간에 있어서는 각별한 주의가 요구된다.

Keywords

References

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