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Assessment of Antimicrobial and Antioxidant Effects of Ripened Medicinal Herb Extracts to Select an Optimum Dietary Natural Antibiotic for Chickens

한약재 추출 숙성물의 항균 및 항산화 효과 검증을 통한 가금 사료 내 항생제 대체 천연물질의 선발

  • Shin, Daekeun (Department of Animal Science, Chonbuk National University) ;
  • Kim, Ki-Woong (Department of Animal Science, Chonbuk National University) ;
  • Jin, Min-Jeong (Department of Animal Science, Chonbuk National University) ;
  • Ryu, Kyeong Seon (Department of Animal Science, Chonbuk National University)
  • 신대근 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 김기웅 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 진민정 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 류경선 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과)
  • Received : 2013.01.31
  • Accepted : 2013.03.15
  • Published : 2013.03.31

Abstract

This study was conducted to evaluate the antimicrobial and antioxidant effects of ripened medicinal herb extracts from wood vinegar. The wood vinegar was collected from heated oaks. The Allium sativum (AS), Atractylodes ovate (AO), Cin-namomum zeylanicum (CZ), Coptidis rhizome (CR), Houttuynia cordata (HC), Phellodendron chinense (PC) and Syzygium aromaticum (SA) extracts were collected using wood vinegar, and they were ripened under room temperature for 50 days. All ripened medicinal herb extracts were used to test the antimicrobial and antioxidant activities. For the Lactobacillus, clear zone of 6 different medicinal herb except for CR ranged from 1.28 to 1.63 mm. 3.30 and 3.48 mm of clear zone were determined when CZ and SA were applied to Salmonella and E. coli, respectively (p<0.05), and they showed the largest clear zone as compared to other herbs. The clear zones of CR for Salmonella and E. coli were 2.21 and 3.34 mm, and each clear zone of CR was smaller than that of CZ (p<0.05) but was similar to that of SA (p>0.05). The amount of polyphenol and flavonoid was the highest in SA and CR, and they were 4.28 and 0.38 mg/mL, respectively (p<0.05). The CR shown 0.38 mg/mL flavonoid, had the highest DPPH, and it was 0.41 mM. The DPPH of HZ was significantly lowered in accordance with high amount of polyphenol and flavonoid, 2.56 and 0.20 mg/mL (p<0.05). In conclusion, CZ, SA, and CR showed high antimicrobial and antioxidant potentials, and therefore, may be used as alternatives to antibiotics for poultry diets.

본 실험은 목초액을 활용한 전통 한약재 추출, 발효액의 항균과 항산화 능력을 측정함으로써 가금 사료 내 항생제 대체제로의 사용 가능성을 타진하고자 실시하였다. 참나무를 숯가마에 넣고 고온에서 탄화시킴으로써 수집되는 목초액을 활용하여 마늘, 백출, 계피, 황련, 어성초, 황백과 정향과 혼합, 실온에서 50일간 숙성시킨 다음 숙성물을 분리, 항균과 항산화 능력을 측정하였다. 유산균에 대한 생육 저지환은 황련을 제외한 6종의 한약재 추출 숙성액에서 유의적으로 작은 1.28~1.63 mm이었으며, 장내 유해 미생물들인 살모넬라와 대장균에 대한 생육 저지환의 크기는 계피와 정향에서 각각 3.30과 3.48 mm로 가장 우수한 항균성을 나타내었다. 황련의 장내 유해 미생물에 대한 생육 저지환의 직경은 각각 살모넬라 2.21 mm와 대장균 3.34 mm로 살모넬라는 생육 저지환의 직경이 계피보다 유의적으로 작았으나(p<0.05), 대장균에서는 정향과 통계적 유의성이 없었다(p>0.05). 폴리페놀과 플라보노이드 함량은 각각 정향과 황련에서 가장 높은 4.28과 0.38 mg/mL이었으며, 황백은 정향과 황련보다는 다소 낮은 2.98 mg/kg과 0.22 mg/kg이었다. 라디칼 소거능을 나타내는 DPPH는 플라보노이드가 0.38 mg/mL인 황련에서 가장 높은 0.41 mM을 나타내었으며, 폴리페놀과 플라보노이드 함량이 2.56 mg/mL과 0.20 mg/mL로 낮았던 어성초에서 유의적으로 낮은 0.18 mM의 DPPH를 나타내었다(p<0.05). 따라서 가금 사료 내 천연의 항생 대체제를 첨가하고자 한다면 항균 능력이 우수하면서도 라디칼 소거능력까지 양호하였던 계피, 황련과 정향 목초액 추출, 숙성물이 천연의 대체제로 활용 가능할 것으로 판단된다.

Keywords

References

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