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Monitoring of Pesticide Residues in Dried Medicinal Plants used for Food Materials

건조 식품원료 약용식물의 잔류농약 모니터링

  • Yu, In-Sil (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Park, Sung-Kyu (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Choi, Young-Hee (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Seoung, Hyun-Jung (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Jung, Hee-Jung (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Han, Sung-Hee (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Lee, Young-Ju (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Kim, Yun-Hee (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Kim, Kyung-Sig (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Han, Ki-Young (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Chae, Young-Zoo (Kangbuk Agro-Fishery Products Inspection Center, Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment)
  • 유인실 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 박성규 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 최영희 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 승현정 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 정희정 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 한성희 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 이영주 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 김윤희 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 김경식 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 한기영 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소) ;
  • 채영주 (서울시보건환경연구원 강북농수산물검사소)
  • Received : 2012.04.17
  • Accepted : 2012.07.13
  • Published : 2012.09.30

Abstract

This study was performed to investigate the pesticide residue of commercial medicinal plants used for food materials in the Seoul area. Multi class pesticide multiresidue methods in Korea Food Code was used to analyze 100 pesticides. Analyzed samples were 261 cases(domestic 201, imported 60), detection rate was 19.2%(domestic 20.9%, imports 13.3%). 17 pesticides were detected in fruit(chinese matrimony vine, jujube, rubus coreanus, japanese cornlian cherry, schizandra, tangerine peel), and root(cnidium, licorice, astragalus). Pesticide over Maximum Residue Limits were detected in jujube, cnidium. Frequently detected pesticides were cypermethrin, chlorpyrifos, cyhalothrin, fenvalerate, bifenthrin. More than 50% of the sample were detected two or more pesticides at the same time. Because of the variety and increase of pesticide detection in medicinal roots and fruits, continued monitoring and safety management is required.

본 연구는 서울지역에서 유통되는 식품원료 약용식물을 대상으로 식품공전의 다종농약다성분시험법에 의하여 100종 농약을 분석하였다. 사용부위(뿌리 82건, 과일 113건, 피층 29건, 전초 10건, 종자 18건)와 원산지(국산 201건, 수입 60건)로 구분하여 총 30종 261건 시료를 분석하였다. 원산지별 농약 검출율은 국산 20.9%, 수입 13.3%로 국산의 농약 검출율이 높았다. 전체 시료 261건 중 농약 검출율은 19.2%이며, 과일, 뿌리 시료에서만 농약이 검출되었고, 잔류허용기준을 초과한 시료는 대추와 천궁 1건씩 이였다. 과일시료의 농약 검출율은 39.8%였고, 농약검출 품목은 대추, 구기자, 복분자, 산수유, 오미자, 귤피였다. 뿌리시료의 농약 검출율은 6.1%였고, 농약 검출 품목은 천궁, 감초, 황기였다. 검출된 농약은 모두 17종으로 과일에서 15종, 뿌리에서 7종 농약이 82회 검출되었다. 검출빈도가 높은 농약은 cypermethrin, chlorpyrifos, cyhalothrin, fenvalerate, bifenthrin 순이였다. 농약이 검출된 시료 중 50%이상이 2종 이상 농약이 동시에 검출되었다. 따라서 식품원료 약용식물 중 국산 과일, 뿌리의 농약 검출율이 높고, 검출 농약의 종류가 다양해지고 있어 지속적인 모니터링과 안전관리가 요구된다.

Keywords

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