Abstract
IgY (Immunoglobulin Yolk) is a specific antibody in egg yolk, and it protects human body from virus and antigen. There are a lot of egg yolk components such as lipoprotein and protein. To separate IgY, HPLC (High Performance Liquid Chromatography) and precipitation were used in a batch mode and SMB (Simulated Moving Bed) was adopted for continuous purification of yolk proteins. IgY and other proteins in yolk were separated by using three-zone and four-zone SMB chromatography. Before performing SMB experiments, batch chromatography simulation parameters and adsorption isotherms were obtained. The parameters of batch chromatography were used to simulate SMB using Aspen chromatography. To compare three-zone and four-zone SMB chromatography, simulations in $m_2-m_3$ plane on the triangle theory were carried out. In terms of concentration and purity of both IgY and other lipoproteins, 3-zone SMB process is considered as ideal at the vertex of triangle ($m_2$, $m_3$=0.1, 1.1). 4-zone SMB yields the highest IgY purity at the coordinate ($m_2$, $m_3$=0.06, 0.5), which is the pure raffinate region. In 3-zone SMB without recycle, other lipoproteins in extract are largely affected in purity by small shift from the vertex of triangle ($m_2$, $m_3$=0.1, 1.1).
난황에 포함된 IgY는 포유동물에 있는 바이러스나 항원에 반응하는 항체와 같은 역할을 한다. 난황을 전처리한 후 3-zone와 4-zone SMB를 이용하여 지질단백질들로 부터 IgY를 분리하는 전산모사연구를 수행하였다. 회분식 크로마토그래피에서 전산모사 매개변수와 흡착 등온식 SMB 전산모사 변수를 얻었다. Aspen simulator를 이용하여 전산모사를 수행하여 IgY를 분리할 수 있는 3-zone과 4-zone SMB 운전조건을 비교하여 다음과 같은 결과를 얻었다. IgY와 다른 단백질의 농도와 순도를 모두 고려할 때, 꼭지점인 좌표($m_2$, $m_3$=0.1, 1.1)에서 3-zone SMB가 최적의 조건으로 생각된다. IgY 만을 고려하면 4-zone SMB가 좌표($m_2$, $m_3$=0.06, 0.5)에서 가장 높게 IgY를 분리할 수 있었다. recycle이 없는 3-zone SMB는 꼭지점 좌표에서 좌표이동이 extract의 지질 단백질 농도에 큰 영향을 주었다.