The Effects of Culinary Employees' Stress Coping Styles on Counterproductive Work Behaviors and Turnover Intention in a Deluxe Hotel

특급 호텔 조리사의 스트레스 대처 전략이 반생산적 과업 행동 및 이직의도에 미치는 영향 연구

  • Jung, Hyo-Sun (Dept. Culinary Service Management, Kyung Hee University) ;
  • Yoon, Hye-Hyun (Dept. Culinary Service Management, Kyung Hee University)
  • 정효선 (경희대학교 조리.서비스경영학과) ;
  • 윤혜현 (경희대학교 조리.서비스경영학과)
  • Received : 2011.12.04
  • Accepted : 2012.05.29
  • Published : 2012.06.30

Abstract

The purposes of this study is to understand the influence of culinary employees' stress coping styles in the deluxe hotel industry on counterproductive work behaviors and turnover intention. Based on total 345 culinary employees obtained from empirical research, this study reviewed the reliability and fitness of the research model and verified a total of 2 hypotheses using the AMOS program. The hypothesized relationships in the model test simultaneously by using a structural equation model(SEM). The proposed model provided an adequate fit to the data, ${\chi}^2$=736.474(p<0.001), df=233, GFI=.853, NFI=.901, CFI=.930, RMSEA=.079. Hypothesis $1^a$, which hypothesized a positive relationship between employees coping styles(avoid coping, ${\beta}$=.325; emotion coping, ${\beta}$=.261; job coping, ${\beta}$=-.203) and person-counterproductive work behavior was supported. As predicted by, Hypothesis $1^b$, employees' coping styles(job coping, ${\beta}$=-.307; avoid coping, ${\beta}$=.262; emotion coping, ${\beta}$=.146) had significant positive effects on organization-counterproductive work behavior. Also, employees' person-counterproductive work behavior(${\beta}$=.431) had significant positive effects on turnover intention(Hypothesis 2 was partially supported). Limitations and future research directions are also discussed.

본 연구에서는 특급 호텔 조리사의 스트레스 대처 전략이 반생산적 행동 및 이직의도에 미치는 영향력을 고찰하였다. 총 345의 표본을 가지고, 2개의 가설을 AMOS 프로그램을 이용한 구조방정식 모형을 통하여 검증하였다. 최종 모형의 적합도 지수는 ${\chi}^2$=736.474 (p<.001), df=233, CMIN/DF=3.161, GFI=.853, NFI=.901, CFI=.930, RMSEA=.079로 조사되었다. 가설 $1^a$는 특급 호텔 조리사의 스트레스 대처 전략이 동료에 대한 반생산적 행동에 유의한 영향을 준다고 설정하였으며, 검증결과 회피 대처(${\beta}$=.325), 감정 대처(${\beta}$=.261), 직무대처(${\beta}$=-.203)가 동료에 대한 반생산적 행동에 유의한 영향을 주는 것으로 나타나 채택되었다. 가설 $1^b$는 조리사의 스트레스 대처 전략이 조직에 대한 반생산적 행동에 유의한 영향을 준다고 설정하였는데, 직무 대처(${\beta}$=-.307), 회피 대처(${\beta}$=.262), 감정 대처(${\beta}$=.146) 등의 조직에 대한 반생산적 행동에 유의한 영향을 주는 것으로 조사되어 역시 채택되었다. 가설 2는 조리사의 반생산적 행동이 이직의도에 유의한 영향을 준다고 설정하였는데, 반생산적 행동 중 동료에 대한 반생산적 행동(${\beta}$=.431)은 이직의도 유의한 영향을 주었으나, 조직에 대한 반생산적 행동(${\beta}$=.101)은 유의한 영향을 주지 않는 것으로 나타나 부분 채택되었다.

Keywords