돈사환경 개선을 위한 생육단계별 돈사내 악취물질 농도 및 유해가스의 1일 변화추세 분석

Analysis of Changing Pattern of Noxious Gas Levels with Malodorous Substance Concentrations in Individual Stage of Pig Pens for 24 hrs to Improve Piggery Environment

  • 유원균 (상지대학교 동물생명자원대학 동물자원학과) ;
  • 김초롱 (상지대학교 동물생명자원대학 동물자원학과) ;
  • 이명규 (상지대학교 이공과대학 환경공학과) ;
  • 김동균 (상지대학교 동물생명자원대학 동물자원학과)
  • You, Won-Gyun (Faculty of Animal Life Resources, Sangji University) ;
  • Kim, Cho-Long (Faculty of Animal Life Resources, Sangji University) ;
  • Lee, Myung-Gyu (Dept. of Environmental Engineering, Sangji University) ;
  • Kim, Dong-Kyun (Faculty of Animal Life Resources, Sangji University)
  • 투고 : 2012.04.20
  • 심사 : 2012.04.30
  • 발행 : 2012.04.30

초록

1. 돈사의 유형별 시간대에 따른 공기품질의 변화패턴을 알아본 결과 돈사 실내의 온 습도, 먼지농도, 실내기체의 조성 등이 주간과 야간의 편차가 크게 나타났으며, 대부분의 돈사는 주간시간대인 12:00경의 실내 환경조건이 가장 양호하였고 00:00~06:00 사이의 공기조성이 가장 불량한 것으로 나타났다. 2. 돈사의 유형별 공기품질이 양호한 곳은 임신돈사와 분만돈사였으며, 불량한 돈사는 육성돈사와 비육돈사 이었다. 공기의 품질이 양호하였던 임신돈사의 경우, 슬러리 형태로서 분과 뇨의 분리가 잘 이루어진 결과였으며, 분만돈사의 경우는 돈사당 사육두수에 비하여 포유자돈의 배설량이 적었기 때문이었다. 반면, 공기품질이 불량한 육성돈사 및 비육돈사는 분뇨배설량이 많을 뿐 아니라 분뇨의 적체시간이 긴 구조적 특성이 작용한 결과였다. 또한 분만돈사의 경우, 심야시간대인 00:00 부터 06:00 사이에 일산화탄소와 이산화탄소의 함량이 크게 증가하는 현상을 보였는데 이것은 이 시간대의 공기품질이 자돈폐사율의 증가요인이 될 수 있음을 시사한다. 3. 그러므로 돈사의 환경을 개선하려면, 실내 악취발생을 최소화할 수 있는 시설구조, 적합한 사육밀도의 조절 및 자동감지 환기 시설 등이 매우 중요한 요소라고 하겠다.

Noxious gases with malodorous substance concentrations in each stages of pig buildings were determined at a typical 400sow-scale farm to improve piggery environment. Using IAQ-300 and pDR-1000AN, continuous records for the concentration of $NH_3$, CO, $CO_2$, $NO_2$, $SO_2$, $H_2S$, $O_2$, and along with temperature, humidity, dust concentrates from individual pig pens were collected to analyze every 6 hours' condition of indoor environment for 24 hours' period. In most pig houses, the air quality at noon was good, while at night (00:00~06:00), air composition became noxious in all buildings. The order of buildings' air quality for 24 hrs was pregnant > farrowing > nursery > growing > finishing. The cause of air quality differences was presumed to be the differences of stocking density, defecating amount and the length of exposure time of slurry in indoors. In conclusion, well-designed building structure, proper control of stocking density, quick removal of excreta from pig pens and continuous ventilation are prerequisites to improve pig housing environment.

키워드

참고문헌

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