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The Activities of APEC to Reinforce the Cooperation and the Competence of Food Safety Management in Asia Pacific Region

아태지역 식품안전관리 협력과 역량강화를 위한 APEC의 활동

  • Lee, Ggot-Im (Korea Food Security Research Foundation) ;
  • Hwang, Myung-Sil (Risk Analysis & Research Division, National Institute of Food and Drug Safety Evaluation) ;
  • Yoon, Hye-Jung (Risk Analysis & Research Division, National Institute of Food and Drug Safety Evaluation) ;
  • Lee, Cherl-Ho (Korea Food Security Research Foundation)
  • 이꽃임 (한국식량안보연구재단) ;
  • 황명실 (식품의약품안전평가원 위해분석연구과) ;
  • 윤혜정 (식품의약품안전평가원 위해분석연구과) ;
  • 이철호 (한국식량안보연구재단)
  • Received : 2011.11.08
  • Accepted : 2012.06.13
  • Published : 2012.06.30

초록

Persistent accidents related to food safety and expanded international trades have urged the world to be aware of the gravity of the accidents. Accordingly many countries have tried to come up with various laws, regulations, measures, support networks and educational programs for the agenda, particularly focusing on harmonizing food safety technologies among nations and fostering professionals. Also, APEC newly organized Food Safety Cooperation Forum (FSCF) in 2007 to exert multi-dimensional efforts to improve food safety for Asia Pacific nations. Up to now, 35 activities have been promoted since 2007 and additional 20 activities are waiting for their turns for action on the list of APEC project agenda. FSCF has the objective that it helps the stakeholders in food supply chain develop their own competence in that area, thus increase international trade among nations and maintain the globe healthy by applying the highest standards and best practices for the management of food safety ranging from production to consumption. To achieve this strategic objective, APEC subsequently formed Partnership Training Institute Network (PTIN) to build up the multilateral networks of specialists from governmental agencies engaging in food safety management, industries, academia and international organizations in Asia-Pacific region. This attempt made it possible for the world to exchange their scientific and technological information concerning food safety and strengthen related education and training. Today, international cooperation is essential for food safety management. Therefore, we need to participate actively in the activities of APEC FSCF to contribute to improving food safety technologies for the member countries of APEC. We also need to connect the domestic support programs with theirs.

지속적인 식품안전 사고와 확대된 국제교역은 국제기구들로 하여금 식품안전 문제의 심각성을 자각하게 만들었다. 이로 인해 다양한 법 규제, 조치들, 협력 네트워크, 교육프로그램 등이 개발되었고, 특히 나라 간 식품안전 기술조화 및 전문인력 양성에 집중하고 있는 현실이다. APEC 또한 2007년 식품안전협력포럼(FSCF)를 신설하여 아시아 태평양 지역의 식품안전 향상을 위해 다양한 각도로 노력을 하고 있다. 2007년부터 현재까지 35개의 activity들이 진행되었고 APEC 프로젝트 절차에 따라 추가로 20여개가 준비 중이다. FSCF에서 수행되는 activity들은 생산에서 소비까지 식품안전 관리에 있어서 국제 최고의 기준과 조치들을 사용함으로 인해 공급사슬 내 에서의 이해당사자들의 능력을 키워 무역을 증진시키고 공중 보건을 지키는데 목적을 두고 있다. 이러한 전략적 목적을 완성하기 위해서 APEC 지역 내 식품안전 정부기관들, 산업체, 학계, 국제기구 등 전문가들 간의 다자간 협력 필요성이 요구되어 교육훈련기관네트워크(PTIN)가 차후에 만들어졌다. 이로 인해 식품 안전과 관련한 과학적 기술적 정보를 교류하고 안전관리 교육을 강화시킬 수 있게 되었다. 오늘날 식품안전 분야에서의 국제적인 공조는 필수적이다. 이에 우리나라가 APEC FSCF활동에 적극적으로 참여하여 아태지역 회원국들의 식품안전기술 향상에 기여할 뿐 아니라 국내 교육지원 프로그램과의 연계성을 검토해 볼 필요가 있다.

키워드

참고문헌

  1. APEC 공식 홈페이지, http://www.apec.org/
  2. APEC FSCF 웹사이트, http://fscf-ptin.apec.org/
  3. APEC 프로젝트 가이드북 (Guidebook on APEC Projects, 7th Ed.) http://www.apec.org/Projects/Projects-Overview.aspx
  4. WHO 웹사이트 http://www.who.int/en/
  5. 우리나라 외교통상부 웹사이트 http://www.fta.go.kr/new/ index.asp
  6. 호주 무역통상부 웹사이트 http://www.dfat.gov.au/