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Effects of various concentrations of skullcap extract in the diets on disease resistance of olive flounder, Paralichthys olivaceus

생약재 황금 뿌리 열수추출물의 넙치 투여시 질병저항성에 미치는 영향

  • 지보영 (국립수산과학원 수산생물방역과) ;
  • 서정수 (국립수산과학원 병리연구과) ;
  • 전은지 (국립수산과학원 병리연구과) ;
  • 이은혜 (국립수산과학원 병리연구과) ;
  • 최희정 (국립수산과학원 병리연구과) ;
  • 김진도 (국립수산과학원 병리연구과) ;
  • 정승희 (국립수산과학원 병리연구과) ;
  • 박명애 (국립수산과학원 병리연구과)
  • Received : 2011.10.10
  • Accepted : 2012.04.05
  • Published : 2012.04.30

Abstract

Effects of various concentration of skullcap Scutellaria baicalensis in the diets on a nonspecific immunity and a disease resistance of olive flounder were investigated. After feeding trial, weight gain of fish fed 0.05% skullcap immersed group was higher than that of fish fed 0, 0.1 and 1% skullcap diet but no significant differences were observed among the experimental groups. Furthermore, no significant differences in hematological indices of olive flounder were found among the experimental groups. Lysozyme activity in the serum and kidney of the administrated group(0.05% skullcap immersed group) was significantly higher than the control group. In addition, the chemiluminescent(CL) responses of head kidney leucocytes from the 0.05% skullcap immersed group was significantly higher(P<0.05) than the control group. In the histological results, the 1% skullcap immersed group appeared to have the detrimental effects for fish health. In a challenge experiment with Edwardsiella tarda(GY-01) and Streptococcus iniae(FT5228), relative percent survival (RPS) in the 0.05% skullcap immersed group was higher than the control group injected with E. tarda(GY-01) at $4^{th}$ and $8^{th}$ weeks. The results suggest that the skullcap extract (0.05%) would be effective to enhance the nonspecific immunity and protective ability of olive flounder against fish pathogen such as E. tarda.

넙치 사료에 열수 추출한 황금을 0, 0.05, 0.1, 1% 흡습시켜 12주동안 사육하는 동안 어류의 비특이면역의 증진 및 질병저항성에 대한 효과를 알아보았다. 황금을 첨가한 사료에서 성장의 유의적인 증가는 없었으나, 초기 4주간 증가하는 경향은 있었다. 혈액학적인 조사 결과에서도 황금 첨가로 인한 넙치의 생리 생태에 부정적인 영향을 나타내지 않았다. 혈청 및 각 조직의 라이소자임 활성은 0.05%의 황금 농도로 흡습시킨 사료 그룹에서 유의적으로 라이소자임 활성이 증가되었다. 백혈구의 식활성을 측정하였을시에 0.05%의 황금 농도로 흡습시킨 사료 그룹에서 유의적으로 백혈구의 식활성이 증가되었다. 병리조직학적 결과에 따르면 넙치 사료에 열수 추출한 황금을 1% 이상 흡습시켜 투여시에는 간 조직에서 괴사가 진행됨을 알 수 있었다. 어류병원세균의 인위감염에 대한 넙치의 질병저항성은 0.05%의 황금 농도로 흡습시킨 사료 그룹에서 E. tarda (GY-01)균에 대하여 상대생존율이 높게 나타났다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때 황금 열수 추출물의 넙치에 대한 면역능 향상과 어류 질병의 저항성 증강에 효과가 있는 것으로 사료되나, 1% 이상 첨가시에는 어류생리학적으로 부정적인 영향이 나타나므로 0.05%이하로 투여하여야 할 것으로 판단되었다.

Keywords

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