Abstract
This study was investigated to develop an alternative medium for the cultivation of oyster mushrooms. The cultivation characteristics for major cultivated varieties of oyster mushrooms were campared with the food waste medium. In addition, water control & a gap formation of food waste is being pointed out as a problem of the medium material. Therefore, certain amounts of earthworm casting were supplied to the food waste medium to overcome the water and compaction phenomenon. This study investigated the use of the total 6 cultivars of oyster mushrooms, the Suhan(PL.1), Chiak No. 5(PL.2), Chiak No. 7(PL.3), Samgu No. 5(PL.4), Samgu No. 8(PL.5), Jangan No. 5(PL.6). In terms of medium, the optimum growth of the mycelium of the oyster mushroom was observed in the beet pulp medium but in food waste, the mycelium's growth was observed as insufficient in the bulk of cultivars. The Jangan No. 5(PL.6) was superior to other cultivars relative to the mycelium's growth. The optimum concentration of earthworm casting added the foodwaste medium was 30%. When Jangan No. 5(PL.6) was incubated in the foodwaste meidum containing 30% earthworm casting, the early days to germination were long, almost double the amount of time than that of the beet pulp medium. However, it was found that the fruit body size was larger than that of the beet pulp by up to 20.5%, and the length of the fruit body was up to 6.2% longer than that of the beet plup. The total yields increased by 60.5%. The analysis results of the oyster mushroom's nutritional contents cultured using the food waste medium, shows that the protein, vitamin A and vitamin E increased 70.6%, 2.4%, 0.8% respectively, the fat decreased by 12.6% and the oleic acid increased in a very small amount compared to that of the beet pulp medium.
본 연구는 느타리버섯 재배에 있어서 유기성폐기물의 일종인 남은 음식물을 대체배지로 이용할 수 있는지에 대한 가능성을 알아보기 위한 연구였다. 남은 음식물 배지를 이용시 문제점으로 지적되고 있는 수분 조절 및 배지 내 압밀현상 극복을 위해 지렁이 분변토를 첨가하여 그 효과를 검토하였다. 느타리버섯 주요 6 균주의 품종별 균사 생장 능력을 조사한 결과, 장안5호(PL. 6) 품종을 제외하면, 모든 품종에서 관행적으로 이용되고 있는 배지에 비해 음식물 배지에서의 초기 균사 생장이 미약한 것으로 나타났다. 또한, 남은 음식물의 수분조절을 위해 분변토를 첨가하여 퇴비화한 배지에서 생장한 결과 최적 분변토 혼합비율은 30%로 나타났다. 또한, 가장 생육이 우수한 장안5호(PL. 6)의 경우 남은 음식물 배지에서의 균사 생장 속도는 113mm/15day로 나타나 일반적인 느타리버섯 생육과 유사한 결과를 보였다. 남은 음식물에 분변토를 30% 첨가한 후 발효시켜 제작한 배지에서 재배한 장안5호(PL. 6)의 초발이 일수는 13일로 일반 비트펄프를 활용한 배지보다 2배 이상 길었으나, 자실체 갓의 크기는 20.5%, 자실체의 대 길이는 6.2% 더욱 커지는 것을 확인할 수 있었으며, 총 수확량에서 60.5% 이상 증가하는 것으로 확인하였다. 또한, 남은 음식물 배지를 이용하여 생산한 느타리버섯의 영양성분 분석결과 일반 비트펄프 재배 느타리버섯보다 단백질은 70.6%, 비타민 A는 2.4%, 비타민 E는 0.8% 증가하였고, 지방은 12.6% 낮게 분석되었으며, 지방산중 올레산의 함량이 미량 증가하는 것을 확인할 수 있었다.