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와인 선택속성이 만족도 및 재구매의도에 미치는 영향 -와인 관여도의 조절효과를 중심으로-

Effects of Wine Selection Attributes on Satisfaction and Repurchase Intention -Focused on the Moderating Effect of Wine Involvement-

  • 투고 : 2012.02.28
  • 심사 : 2012.04.05
  • 발행 : 2012.05.28

초록

본 연구는 와인 소비자를 대상으로 와인 선택속성이 만족도 및 재구매의도에 미치는 영향을 알아보고, 와인에 대한 관여도에 따라 차이가 있는지를 분석하는데 목적으로 갖고, 와인 구매와 음용 경험이 있는 만 20세 이상 와인 소비자를 대상으로 2011년 12월 1일부터 12월 31일까지 설문조사하여 실증분석하였다. 분석결과 와인 선택속성이 만족도에 미치는 영향을 검증한 결과 가격, 레이블, 와인특성이 만족도에 통계적으로 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났고, 재구매의도에 미치는 영향을 분석한 결과 지역성, 가격, 와인특성이 재구매의도에 통계적으로 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 또한 만족도에 영향을 미치는 와인 선택속성에 있어 와인관여도는 와인 선택속성의 지역성, 가격과 만족도간의 관계를 조절하는 것으로 나타났고, 재구매의도에 영향을 미치는 와인 선택속성에 있어 와인관여도는 와인 선택속성의 레이블과 재구매의도간의 관계를 조절하는 것으로 볼 수 있다. 즉, 와인 재배지역의 지역적 특성과 적절한 가격, 그리고 품질자체 와인 고유특성은 기존 선행된 연구결과들을 지지해주었으며, 이들 결과가 와인 관여정도에 따라 만족과 재구매의도에 조절된다는 점에서 그 특징을 시사해 주었다.

In this study, a survey was carried out on wine consumers over age 20 experienced in wine purchase and drinking from December 1 through December 31, 2011 with the object of figuring out the effects of wine selection attributes on satisfaction and repurchase intention, and making an empirical analysis of the difference depending on involvement in wine. The findings of this study are summarized as follows. The effect of wine selection attributes on satisfaction showed that price, label and wine characteristic had a significant positive effect on satisfaction. The effect of wine selection attributes on repurchase intention showed that locality, price, and wine characteristic had a significant positive effect on repurchase intention. For wine attributes affecting satisfaction, the wine involvement moderated the relationship between locality, price, and satisfaction of wine attributes. And for wine attributes affecting repurchase intention, the wine involvement moderated the relationship between label and repurchase intention of wine attributes. In other words, local characteristics and reasonable prices of the cultivation areas for wine, and indigenous characteristics of wine in quality itself supported the existing preceded findings. And these findings showed the characteristics in that the wine involvement moderates satisfaction and repurchase intention.

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