Abstract
This study was designed to determine the effect of different floor space and type of finishing building on performance, behaviour and carcass quality of finishing pig. Three hundred and thirty six finishing pigs were alloted into two space allowance ($1.0m^2$and $2.5m^2$/pig) and two floor type (concrete slat and bedded with sawdust) of finishing building. There was no significant difference between the different space allowance in the body gain, feed intake and feed per gain. And also floor type of finishing building was not affected by the performance of finishing pig. Space allowance per pig affected the maintenance behaviour, but there was no significant difference between the floor type of finishing building in the spent time on lying, sitting and standing. Floor type was affected by the occurrence of standing behaviour, the finishing pigs in the bedded with sawdust showed less occurrence of standing. Carcass traits did not show any significant difference due to the difference of space allowance and floor type of finishing building. There was no significant difference in the chemical compositions of pork loin between the space allowance and floor type of finishing building.
비육돈사의 돈방 바닥면적과 형태가 체중 80 kg 이상 버크셔종 비육돈의 생산효율과 행동특성 및 도체품질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 총 336두를 공시하여 시험을 수행하였다. 비육돈사 돈방바닥 형태는 콘크리트 슬랏 바닥과 톱밥바닥으로 하여 비교하였으며, 두당 바닥면적은 $1.0m^2$와 $2.5m^2$를 비교하였는데, 사료섭취량, 증체량 및 사료요구율 등 생산효율과 눕고, 걷고 먹는 등의 동작으로 보낸 시간의 비율 등 행동특성 및 부분육 생산량 비교, 등심근 pH, 보수성, 육즙손실, 전단력과 같은 도체품질 특성을 조사, 비교하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 비육돈의 두당 바닥면적과 바닥형태 차이는 사료섭취량과 증체량 및 사료요구율 등 생산효율에 영향을 미치지 않는 것으로 나타나 두당 바닥 면적을 증가시키거나 돈방바닥을 톱밥으로 처리하여도 생산효율 차이는 인정되지 않았다. 두당 바닥면적과 바닥형태 차이는 옆으로 누운 자세와 걷는 동작으로 보낸 시간 비율에 영향을 미치지만, 앉고 걷고 먹고 마시는 행동에는 영향을 미치지 않았다. 두당 바닥면적과 바닥형태 차이는 돈육 등심근의 수분함량, pH, 보수성, 육즙손실 및 전단력에 영향을 미치지 않는 것으로 나타났으며, $1.0m^2$와 $2.5m^2$의 두당 바닥면적 및 콘크리트 슬랏 바닥과 톱밥바닥 간에 등심근의 육질특성 차이는 인정되지 않았다.