Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 10 Issue 4
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- Pages.224-235
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- 2012
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
DOI QR Code
The change of amino acid content in fruit-body of winter mushroom according to the storage period and strains
팽이버섯의 저장기간 및 품종별 자실체내의 아미노산 함량 변화
- Jhune, Chang-Sung ;
- Yun, Hyung-Sik ;
- Leem, Hoon-Tae ;
- Gong, Won-Sik ;
- Sung, Gi-Ho ;
- Cho, Jae-Han ;
- Yoo, Kwan-Hee (college of science & engineering, Sangji University) ;
- Park, Ki-Moon (Department of Food Science & Biotechnology, Sungkyunkwan University)
- 전창성 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 윤형식 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 임훈태 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 공원식 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 성기호 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
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- 유관희 (상지대학교 이공과대학 생명과학과) ;
- 박기문 (성균관대학교 생명공학부 식품생명공학전공)
- Received : 2012.11.15
- Accepted : 2012.11.26
- Published : 2012.12.31
Abstract
Quality change of winter mushroom were investigated during storage and distribution phase as influenced by storage temperature. According to storage period and temperature, amino acids, were analysed and quantified with the mushroom fruiting bodies using HPLC and morphological characteristics were investigated. Characteristic changes of winter mushroom fruiting bodies were described as follows during storage according to the storage temperature. Looking at the results of the analyzed amino acid contents, temperature between
최근 식용버섯에 대한 자실체의 아미노산 성분함량은 자료별로 수집하면 종류 및 성분함량에 있어서 그 차이가 크며, 성분에 대한 일정한 어떤 경향치를 확인하기 곤란한 상황이다. 버섯품종 및 저장 온도에 따른 영양성분의 손실을 비교 조사하고 그 기준을 정립하기 위한 기초자료 수집을 목적으로 팽이버섯 자실체 내의 아미노산을 함량을 HPLC로 분석 정량하여 버섯 자실체의 영양성분의 변화를 검토하고자 하였다. 수확후 시료에서 가장 높은 함량을 보인 성분은 cystein, arginine, gultamic acid, proline 등이었으나 품종 및 저장기간에 따라 많은 차이를 보인다. 저장온도별 분석결과에서는