Abstract
Ascorbic acid (Vitamin C) becomes unstable in the aqueous phase by oxygen, light and alkali, etc. The properties are limited in application to cosmetics. The most important factor that determines the destabilization of ascorbic acid in the aqueous phase was tried to understand considering its molecular deformation and degradation. In this study, we changed the polyols and emulsification technique for the stability of ascorbic acid. Then we observed the color and concentration change of ascorbic acid at room temperature and high temperature ($42^{\circ}C$) for 6 weeks and identified the stability using HPLC regularly. As a result, we found that glycerin was the most appropriate polyol for stability of the ascorbic acid. Also the technique of nonaqueous emulsification stabilized ascorbic acid than P/S emulsification. Also, P/S emulsification, glycerin was more stable than propylene glycol. By the results we suggest that ascorbic acid could be stabilized by nonaqueous emulsification method and this data could be applied to stabilization methods for cosmetic products.
아스코르빅산(비타민 C)은 수용액상에서 공기와 빛, 알칼리 등에 의해 쉽게 불안정화되는 성질이 있어 화장품에 적용에 있어서 제한적이다. 아스코르빅산은 수용액상에서 불안정성에 영향을 주는 가장 중요한 인자인 공기, 특히 산소와 열, 빛 등의 외부환경에 민감하게 반응하여 산화에 의해 쉽게 분해되는 문제점이 있다. 본 연구에서는 이러한 아스코르빅산의 안정성을 증가시키고자 폴리올과 유화방법을 변화시켜 안정화하는 연구를 수행하였고 실온과 고온에서 색상과 아스코르빅산의 함량변화를 HPLC로 측정하여 비교하였다. 그 결과 실험한 조건들 중 폴리올은 글리세린을 사용한 경우 아스코르빅산의 안정화 가장 좋았으며 비수유화방법을 사용한 경우에 있어서 가장 안정하였다. 이러한 결과들로부터 아스코르빅산이 본 실험의 비수유화로 안정성이 증가하며 안정한 화장품을 만드는 데 적용이 가능하다.