Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 18 Issue 5
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- Pages.205-219
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- 2012
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
A Correlation Analysis between Physicochemical.Mechanical Characteristics and Sensory Characteristics of Puffer Fish Fillet under Storage Conditions
저장조건에 따른 복어육의 이화학적.기계적 특성과 관능적 특성간의 상관관계 분석
- Mun, Seung-Kweon (Dept. of Culinary and Food Service Management, Sejong University) ;
- Park, Jong-Hee (Dept. of Culinary and Food Service Management, Sejong University) ;
- Yoo, Seung-Seok (Dept. of Culinary and Food Service Management, Sejong University)
- Received : 2012.02.14
- Accepted : 2012.10.12
- Published : 2012.12.30
Abstract
The purpose of this study is to make a correlation analysis between mechanical characteristics and sensory characteristics of puffer fish fillet under storage conditions and to find out those quality characteristics. With the storage time, VBN increased while color, smell and texture values decreased. As the appearance, the fish showed excellent quality stored at
본 연구는 저장조건을 달리한 복어육의 기계적 특성과 관능적 특성의 상관관계를 분석하여 복어육의 식품학적 품질특성을 알아내고자 하였다. 시간이 경과함에 따라 VBN이 증가하였으며 이는 부패가 진행되어 색에 대한 평가가 감소하게 되며, 어취가 증가하게 되어 냄새에 대한 평가도가 감소하고, 그에 따라 촉감에 대한 평가 또한 감소하게 된다. 관능적 특성에서는