Relationship between Environmental Characteristics and Pigment Composition and Concentrations of Porphyra yezoensis Ueda in the Southwestern Coast of the Korean Peninsula

남서해역에서 양식되는 방사무늬김(Porphyra yezoensis Ueda)의 색소조성과 농도에 영향을 미치는 해양환경 특성

  • Kim, Jeong Bae (Marine Environment Research Division, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • Lee, Won-Chan (Marine Environment Research Division, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • Hong, Sokjin (Marine Environment Research Division, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • Shim, Jeong Hee (Marine Environment Research Division, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • Park, Jung-Im (Marine Eco-Technology Institute) ;
  • Park, Jihye (Marine Environment Research Division, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • Lee, Eu Gene (Marine Environment Research Division, National Fisheries Research and Development Institute)
  • 김정배 (국립수산과학원 어장환경과) ;
  • 이원찬 (국립수산과학원 어장환경과) ;
  • 홍석진 (국립수산과학원 어장환경과) ;
  • 심정희 (국립수산과학원 어장환경과) ;
  • 박정임 (해양생태기술연구소) ;
  • 박지혜 (국립수산과학원 어장환경과) ;
  • 이유진 (국립수산과학원 어장환경과)
  • Received : 2012.07.30
  • Accepted : 2012.09.04
  • Published : 2012.09.30

Abstract

The effect of water temperature, salinity and water column nutrient contents on pigment composition and concentration of purple lavers were studied at the main purple lavers production areas in Southwestern coast of Korea, during January to March, 2011. Water temperature was between 3.0 and $11.3^{\circ}C$. Salinity range was between 32.7 and 34.7, those were lower St. 1 and St. 6, which were at close to the seashore. Water column dissolved inorganic nitrogen (DIN), dissolved inorganic phosphorus (DIP) and silicate concentrations were $1.73{\sim}12.84{\mu}M$, $0.07{\sim}0.67{\mu}M$ and $4.93{\sim}18.29{\mu}M$, respectively. Chl a concentration was between 0.41 and $9.14{\mu}g\;L^{-1}$, and it was the highest at St. 1 during January. Photosynthetic pigment of fucoxanthin was dominant at all sites, which showed its highest concentration ($0.06{\sim}3.41{\mu}g\;L^{-1}$) at St. 1 on January. Water column DIN concentration was higher at January during low salinity period at all sites, but it was low at St. 1. Photosynthetic pigment of Chl a, PE and PC concentration of porphyra blades was between $1,173{\sim}8,124{\mu}g\;DW\;g^{-1}$, $3,281{\sim}10,076{\mu}g\;DW\;g^{-1}$, $388{\sim}1,346{\mu}g\;DW\;g^{-1}$, respectively. The concentration was relatively high at the St. 2 and St. 3. The pigment concentration of porphyra blades was higher at only Porphyra yezoensis was cultured than at Porphyra yezoensis and Porphyra seriata were cultured. The pigment concentration of porphyra blades was higher at St. 2 and St. 3 in only Porphyra yezoensis was cultured. This study shows that pigment concentration of porphyra blades may depend on habitat environment and culture methods.

서식 환경에 따른 양식 김의 종류 및 광합성 색소 조성과 농도에 대하여 2011년 1월부터 3월까지 김 양식이 이루어지고 있는 남서해역에서 조사를 하였다. 수온의 범위는 $3.0{\sim}11.3^{\circ}C$이었고, 염분의 범위는 32.7~34.7으로 연안과 가까운 정점 1과 6에서 낮게 나타났다. 해수 중 DIN의 농도 범위는 $1.73{\sim}12.84{\mu}M$, DIP의 농도 범위는 $0.07{\sim}0.67{\mu}M$이었고, 규산염의 농도 범위는 $4.93{\sim}18.29{\mu}M$이었다. 해수 중 Chl a 농도 범위는 $0.41{\sim}9.14{\mu}g\;L^{-1}$로서 1월의 정점 1에서 가장 높았다. 해수 중 조류색소 조성은 규조류 (diatoms)의 marker 색소인 fucoxanthin이 $0.06{\sim}3.41{\mu}g\;L^{-1}$로 우점하였고, 정점 1에서 $3.41{\mu}g\;L^{-1}$로 1월에 가장 높았다. 용존 무기질소 농도는 모든 정점에서 낮은 염분을 보이는 1월에 높았으나, 정점 1은 용존 무기질소 농도는 낮았다. 김 엽체 색소 중 Chl a, PE 및 PC의 농도는 각각 $1,173{\sim}8,124{\mu}g\;DW\;g^{-1}$, $3,281{\sim}10,076{\mu}g\;DW\;g^{-1}$, $388{\sim}1,346{\mu}g\;DW\;g^{-1}$로서 조사 정점 2, 3에서 높은 농도를 보였다. 김 엽체의 색소농도는 지주식인 모무늬돌김과 방사무늬김이 혼재되어 양식되는 정점 1과 6보다 부류식인 방사무늬김만 생산되는 정점에서 높았고, 방사무늬김만 생산되는 정점에서는 정점 2와 3에서 높았다. 따라서, 김 엽체의 색소 농도는 양식 방법과 해양 환경적 요인에 의하여 달라질 수 있음을 알 수 있었다.

Keywords

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