초록
본 연구는 토마토의 주요해충인 토마토녹응애(Aculops lycopersici Massee)의 조기 예찰을 위한 새로운 예찰법 개발에 관한 것이다. 토마토녹응애는 4월경 최초 발생하여 토마토의 아래 줄기부터 감염시키며 엽병을 타고 잎으로 이동한다. 발생이 심할 경우 줄기는 다소 광택이 나면서 녹이 낀 색을 보이며, 잎은 은빛을 띠다가 점차 녹슨 형태를 띠고 잎 끝이 말린다. 성숙된 과실보다 푸른색을 띠는 시기에 피해를 주며 과실에 피해가 보일 경우는 밀도가 상당히 높아야 하기 때문에 과실 피해를 보기란 쉽지 않다. 녹색의 라벨스티커에서 최초로 토마토녹응애를 찾아내는데 걸리는 시간은 약 7.0초로 가장 짧았으며 청색, 주황색, 백색의 경우 각각 17.1, 19.8, 12.3초의 시간이 걸렸다. 투과현미경에 측광을 주었을 때 가장 관찰이 용이하였다. 토마토녹응애는 4월 하순부터 발생하여 5월 중순 이후 급격히 밀도가 증가하였으며, 6월 중하순경 최대 발생 양상을 보이고 기온이 높아지면서 6월 하순 이후 밀도가 급격히 감소하였다. 토마토녹응애 접종 후 개체군 증가를 보았을 때, 접종 20일 후 하단부 줄기에서 최초로 관찰되었고 60일 후에는 상단부 줄기에서도 관찰되었다. 접종 후 최대의 발생량을 보이는 시기는 줄기의 경우 40일부터 60일까지였으며 잎의 경우는 약 80일 후였다. 라벨스티커는 토마토재배지에서 토마토녹응애의 발생을 예찰하기에 충분하였다.
This study is conducted to develop a new method of early occurrence monitoring for Aculops lycopersici Massee (Acari: Eriophyidae), a major pest in tomato. A. lycopersici causes damage to plants such as curling of leaflet edges, followed by leaflet bronzing. As feeding continues by the mites, the plant takes on a russeted, wilted appearance, eventually culminating in leaflet desiccation and finally plant death. Fruit damages in tomato were shown when the density of mites was very high. Also, A. lycopersici caused more damage to unripe fruits than ripe fruits. The time taken to detect A. lycopersici on green label sticker was 7.0 seconds, the shortest. Blue, orange and white label stickers took 17.1, 19.8 and 12.3 seconds respectively. The permeable microscope with side illumination was useful in observing A. lycopersici on label stickers. A. lycopersici began to occur in late-April and the density of the mites increased rapidly after mid-May. The density peaked in mid to late-June, and decreased after late-June. A. lycopersici was observed on lower stems 20 days after the release of mites and observed on higher stems 60 days after. The peaked densities were observed on stems 40 and 60 days after and on leaf 80 days after. The label sticker is enough to monitor early occurrence of A. lycopersici in tomato cultivation facilities.