An Early-Maturing and High Grain Quality, Intermediate Breeding Rice Variety 'Jungmo1001'

벼 조생 고품질 중간모본 '중모1001'

  • 원용재 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 전용희 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 정국현 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 신영섭 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 김연규 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 최임수 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 한희석 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 오명규 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이상복 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이정일 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 조영찬 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 최용환 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 노재환 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 안억근 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 윤영환 (농촌진흥청 국립식량과학원)
  • Received : 2011.10.13
  • Accepted : 2011.11.18
  • Published : 2011.12.30

Abstract

'Jungmo1001' is an early maturing intermediate breeding line developed from a cross between Cheolweon52 and SR14694-57-4-2-1-3-2-2 by the rice breeding team of National Institute of Crop Science, Rural Development Administration (RDA) in 1994. 'Jungmo1001' has about 107 days duration from seeding to heading in mid-northern inland plain, southern alpine area and north-eastern coastal areas. It has about 73 cm in culm length with semi-erect plant type and good canopy architecture. This variety has 13 tillers per hill and 90 spikelets per panicle. Its 1,000 grain-weight of brown rice is 21.2 g which is less than 26.3 g of 'Odaebyeo'. Milled kernels are translucent with non-glutinous endosperm, low amylose content (18.1%) compared with 'Odaebyeo' palatability of cooked rice is very good. This variety shows strong resistance to cold treatment, lodging, premature heading and wilting. This variety shows moderately resistant to blast disease but susceptible to bacterial blight, stripe virus and insect pests. The milled rice yield performance of this variety is about 5.45 MT/ha by ordinary culture in local adaptability test for three years. This variety may be highly adaptable to the mid-northern inland plain, southern alpine area and north-eastern coastal areas of Korea.

'중모1001'은 중북부중간지 및 중산간지 고품질 벼를 육성할 목적으로 1994년 하계에 초형이 좋은 SR14694-57-4-2-1-3-2-2 계통을 부본으로 하고 단간이며 쌀알이 깨끗한 철원52호를 모본으로 인공교배하여 2007년 육성된 조생 내도복 고품질 중간모본으로 주요 특성과 수량성을 요약하면 다음과 같다. 1. 보통기 보비재배에서 출수기는 평균 8월 5일로 '오대벼' 보다 4일 늦은 조생종이다. 2. 간장은 73 cm이며, 주당수수는 13개, 수당립수는 90개이고, 천립중은 21.2 g으로 '오대벼'보다 가볍다. 3. 쌀 외관은 심복백이 거의 없이 맑고 깨끗하며, 아밀로스함량은 18.1%로 '오대벼'보다 낮고 밥맛이 매우 양호하다. 4. 불시출수가 잘 되지 않으며 위조에 강하고 성숙기 엽노화가 느린 편이다. 5. 수발아에 중정도이고, 내냉성은 '오대벼'와 비슷한 수준이다. 6. 잎도열병은 중도저항성이고 흰잎마름병, 바이러스병 및 해충에는 약한 편이다. 7. 지역적응시험 보통기 보비재배에서 평균 쌀 수량이 5.31 MT/ha로 '오대벼'보다 7% 증수되는 수량성을 보였다. 8. 재배적지는 북부평야지, 중산간지, 남부고랭지 및 동북부해안지이다.

Keywords

References

  1. RDA. 2005. Report of Development New Variety of Summer Crops. pp.38-167.
  2. RDA. 2006. Report of Development New Variety of Summer Crops. pp.38-169.
  3. RDA. 2007a. Report of Development New Variety of Summer Crops. pp.38-168.
  4. RDA. 2007b. Research Plan of Development New Variety of Summer Crops. pp.26-34.
  5. Won YJ, Ryu HY, Shin YS, Hong HC, Kim YG, Kim MK, Jung KH, Jeon YH, Cho YC, Ahn EK, Yoon KS, Lee JH, Kim JJ, Oh SK, Oh MK, Jeung JU, Chun AR, Park HM, Roh JH, Yoon YH. 2010. An Extremely Early-Maturing, Plain Area Adaptable, Blast Resistant and High Grain Quality Rice Cultivar 'Joun'. Korean J Breed. Sci. 42(3):313-317.