A High Essential Amino Acid Properties Rice Cultivar 'Haiami'

필수아미노산 고함유 신품종 '하이아미'

  • 홍하철 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 김연규 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 양창인 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 황흥구 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이점호 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이상복 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 최용환 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 김홍열 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이규성 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 양세준 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 김명기 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 정오영 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 조영찬 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 전용희 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 최임수 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 정응기 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 오세관 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 오명규 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 예종두 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 신영섭 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 김정주 (농촌진흥청 국립식량과학원)
  • Received : 2011.07.14
  • Accepted : 2011.11.11
  • Published : 2011.12.30

Abstract

Haiami is a new Japonica rice variety developed from a cross between 'Jinmibyeo' TR treated with ethyl methane sulfonate (EMS) EMS and 5-methytryptophan, and 'Gyehwabyeo' in order to develop a new premium quality rice variety by a rice breeding team of National Institute of Crop Science, Rural Development Administration in 2008. This variety has about 138 days of growth duration from transplanting to harvesting in central plain area of Korea. The heading date of this vareity was on $15^{th}$, August. The 'Haiami' has good semi-elect plant type and resistant to lodging with strong culm. The number of panicles/hill of 'Haiami' is more than that of 'Hwaseongbyeo'. This variety shows slow leaf senescence and considerable tolerance to viviparous germination. It is susceptible to leaf blast, bacterial blight, and insect pests, but resistance to rice stripe virus. The milled rice of this variety exhibited translucent, clear non-glutinous endosperm and short grain shape. The essential amino acid properties of 'Haiami' have more than 31% that of 'Hwaseongbyeo' in polished rice. This variety has premium palatability of cooked rice. The yield performance of this rice cultivar was about 5.38 MT/ha in milled rice in local adaptability test for three years from 2006 to 2008. 'Haiami' is adaptable to central and southern plain areas of Korea.

'하이아미'는 필수 아미노산 함량 및 조성이 우수한 신소재를 육성할 목적으로 1998년 하계에 EMS를 처리한 진미벼에 5-methyltryptophan (5MT)을 처리하여 단백질 내성 후대 계통을 육성하고 줄무늬잎마름병에 저항성이고 다수성인 계화벼를 인공교배하여 SR24568을 부여하였다. 1999년 $F_1$ 18개체를 양성하여 꽃가루 배양을 실시하여 2001년 $AC_1$ 75개체를 육성하였다. $AC_2$ 세대부터 계통 선발법에 의해 주요 병해충 및 미질검정을 병행하여 필수 아미노산 함량 및 조성이 우수한 계통을 선발하였다. 선발 계통에 대해 2005년 생산력검정을 실시결과 중생이며 필수 아미노산 함량 및 조성이 일반벼보다 우수한 SR24568-HB2310-72 계통을 수원511호로 계통명을 부여하여, 2006년부터 2008년까지 3년간 지역적응시험 실시결과 그 우수성이 인정되어 2008년 12월 직무육성 신품종 선정위원회에서 국가목록등재 품종으로 선정됨과 동시에 '하이아미'로 명명되었는바, 그 주요 특성을 요약하면 다음과 같다. 1. '하이아미'의 출수기는 보통기 보비재배에서 평균 8월 15일로 화성벼보다 3일 늦은 중생종이다. 간장은 83 cm, 이삭길이는 22 cm, 수수는 13개, 수당립수는 119개, 등숙률은 82.9%이었으며, 현미천립중은 20.7 g으로 중립종이다. 2. '하이아미'는 줄무늬잎마름병에는 저항성이나, 도열병, 흰잎마름병, 충해에는 약하다. 3. 내냉성 관련 형질 검정에서 '하이아미는 출수지연일수 15일, 임실률 74%로 내냉성에 강한 편이었고, 등숙기 수발아율은 19.1%이었다. 4. '하이아미'는 현미 장폭비가 1.87인 중단원립이고 쌀 외관은 투명하고 심복백이 없다. 단백질 함량은 6.0%, 아밀로스함량은 18.2%이었고, 식미 관능검정의 총평이 0.39로 밥맛이 매우 우수하였다. 5. '하이아미'는 필수아미노산 총량이 화성벼 대비 31%가 많았으며, 특히 히스티딘, 메치오닌, 라이신의 조성이 우수하였다. 6. 2006-2008 3년간 실시한 지역적응시험 보통기 보비재배에서 '하아아미'의 평균쌀 수량은 5.38 MT/ha로 화성벼와 비슷하였다. 7. 재배적지는 중부평야지이다.

Keywords

References

  1. Rural Development Administration. 2006. 2006 Project Plan for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.27-70.
  2. Rural Development Administration. 2006a. 2006 Project Report for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.38-169.
  3. Rural Development Administration. 2007. 2007 Project Plan for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.25-68.
  4. Rural Development Administration. 2007a. 2007 Project Report for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.35-189.
  5. Rural Development Administration. 2008. 2008 Project Plan for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.25-66.
  6. Rural Development Administration. 2008a. 2008 Project Report for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.36-169.