DOI QR코드

DOI QR Code

Simultaneous Determination of Water-Soluble Vitamins (Vitamin $B_1$, $B_2$, $B_3$, $B_6$ and C) in Dietary Supplements by High-Performance Liquid Chromatography

영양보충용 식품 중 수용성비타민(Vitamin $B_1$, $B_2$, $B_3$, $B_6$ and C)의 HPLC를 이용한 동시분석법

  • Suh, Hee-Jae (Dept. of Food Science, Sun Moon University) ;
  • Kim, So-Hee (National Institute of Food and Drug Safety Evaluation)
  • 서희재 (선문대학교 식품과학과) ;
  • 김소희 (식품의약품안전평가원 첨가물 포장과)
  • Received : 2011.08.17
  • Accepted : 2011.09.21
  • Published : 2011.09.30

Abstract

시중에 유통 중인 영양보충용 제품의 수용성 비타민 $B_1$(thiamin), $B_2$(riboflavin), $B_3$(nicotinic acid and nicotine amide), $B_6$(pyridoxine), C(ascorbic acid)의 신속한 동시분석 방법을 확립하기 위하여 본 연구를 실시하였다. 영양보충용 제품은 정제, 연질캅셀, 분말, 액상의 4가지 제형에 대해 27종의 제품을 구입한 후, Ion-pair 분리기법을 사용하여 HPLC-UVD를 이용한 동시분석 방법을 검토하였다. 비타민 $B_1$, $B_2$, $B_3$, $B_6$, C의 HPLC에 의한 동시분석 조건을 검토한 결과, 이동상은 0.02% triethylamine, 17.5% 메탄올, $5{\mu}M$ sodium hexanesulfonic acid가 함유된 pH 3.5(acetic acid로 조절)의 수용액을 사용하였고, 용출시간은 다른 피크의 영향을 받지 않도록 30분으로 하였다. 수용성 비타민의 회수율은 96% 이상이었다. 본 연구에 의해 확립된 수용성 비타민의 동시분석 조건은 검량선의 직선성, 정밀성, 정확성, 기기적합성 등이 USP 및 ICH 기준에 적합하여 HPLC의 동시분석 방법으로 합당하였다. 수용성 비타민의 추출 용매는 제형에 따라 약간의 차이를 보이긴 했으나, 물이나 산성조건을 갖춘 HPLC의 이동상이 에탄올이나 메탄올보다 높은 추출 효율을 보였다. 초음파 추출기에 의한 추출 시간은 20분이 가장 적당하였다. 본 연구의 결과는 수용성 비타민의 신속한 추출 및 분석에 매우 효율적으로 이용될 것으로 기대된다.

Keywords

References

  1. Albala–Hurtado S, Veciana-Nogues MT, Izquierdo-Paulido M, Marine-Font A. 1997. Determination of water-soluble vitamins in infant milk by high performance liquid chromatography. J Chromatography A 778:247-253 https://doi.org/10.1016/S0021-9673(97)00387-7
  2. De Beer JO, Baten P, Nsengyumva C, Smeyers-Verbeke J. 2003. Measurement uncertainty from validation and duplicate analysis results in HPLC and of multivitamin preparations and nutrients with different galenic forms. J Pharmaceutical and Biomedical Analysis 32:767-811 https://doi.org/10.1016/S0731-7085(03)00183-3
  3. ICH Steering Committee. 1994. ICH harmonized tripartite guideline - text on Validation of Analytical Procedures Methodology. pp. 5-11. International Conference on Harmonization Committee
  4. Korea Food and Drug Administration. 2000. Korean Food Code. pp.13. KFDA
  5. Lam FL, Holcomb IJ, Fusari SA. 1984. Liquid chromatographic assay of ascorbic acid, niacinamide, pyridoxine, thiamine, and riboflavin in multivitamin-mineral preparations. J Assoc Off Ana Chem 67:1007-1011
  6. Leklem JE, in: Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC (Ed.). 1999. Modern Nutrition in Health and Disease. 9th ed. pp.413-421. Baltimore: Williams and Wilkins.
  7. Lynch PLM, Young IS. 2000. Determination of thiamine by high-performance liquid chromatography. J Chromatography A 881:267-284 https://doi.org/10.1016/S0021-9673(00)00089-3
  8. Maeda Y, Yamamoto M, Owada K, Sato F, Masui T. 1989. Simultaneous liquid chromatographic determination of watersoluble vitamins, caffeine, and preservative in oral liquid tonics. J Assoc Off Ana Chem 72:244-248
  9. Moreno P, Salvado V. 2000. Determination of eight water-and fat-soluble vitamins in multi-vitamin pharmaceutical formulation by high-performance liquid chromatography. J Chromatography A 870:207-215 https://doi.org/10.1016/S0021-9673(99)01021-3
  10. Morisaki K, Ozaki S. 1996. Synthesis of novel vitamin C phosphordiesters: stability and antioxidant activity. Carbohydrate Research 286:123-138 https://doi.org/10.1016/0008-6215(96)00043-2
  11. National Institutes of Health. 2001. Facts about Dietary Supplements: Vitamin $B_{12}$. pp.12-125. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements.
  12. Ndaw S, Berganentxle M, Aoude-Werner D, Hasselmann C. 2000. Extraction procedures for the liquid chromatographic determination of thiamin, riboflavin and vitamin B6 in foodstuffs. Food Chem 71:129-138 https://doi.org/10.1016/S0308-8146(00)00135-7
  13. Vinas P, Lopez-Erroz C, Balsalobre N, Hernandez-Cordoba M. 2003. Reversed-phase liquid chromatography on an amide stationary phase for the determination of the B group vitamins in baby foods. J Chromatography A 1007:77-84 https://doi.org/10.1016/S0021-9673(03)00977-4

Cited by

  1. Simultaneous Determination of Water Soluble Vitamins B Group in Health Functional Foods etc. by HPLC vol.30, pp.2, 2015, https://doi.org/10.13103/JFHS.2015.30.2.143
  2. 수산물 조리 식품에 함유된 수용성 비타민 함량 vol.33, pp.4, 2011, https://doi.org/10.9799/ksfan.2020.33.4.390