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The Relationship Among Store Image, Customers' Emotional Responses and Behavior Intention

점포이미지, 고객의 감정반응 및 행동의도의 관계

  • Received : 2011.07.07
  • Accepted : 2011.08.09
  • Published : 2011.09.28

Abstract

The purposes of the study is builded upon previous researches to set up research model and investigate the relationship among store image, customers' emotional responses and behavior intention. For achieving study purposes, research model and hypotheses were set up after reviewing previous researches. The data were collected from a sample of 296 customers of department store, then used to conducted an empirical analysis. The results showed the significant relationship were partially found among store image, emotional responses and behavior intention. Objective store image influence positive emotions, indirectly influence behavior intention through positive emotions, but objective store image don't influence negative emotions. Subjective store image influence shoppers' positive emotions and negative emotions, and indirectly influence shoppers' behavior intention through positive emotions and negative emotions. This study has provided a variety of theoretical and practical implications for retailers to set up marketing strategies.

본 연구는 점포이미지, 감정반응, 행동의도간의 관계를 중심으로 연구모형을 수립하고, 이들 변수들 간의 인과관계를 규명하는데 주된 목적을 두었다. 연구목적을 달성하기 위해서 선행연구들을 고찰하여, 연구모형 및 가설을 도출하였고, 백화점을 이용하는 고객들을 대상으로 총 296부의 설문자료를 수집하여 실증분석을 실시하였다. 실증분석 결과, 점포이미지는 감정반응 및 행동의도와 부분적으로 유의한 관계가 있는 것으로 나타났다. 점포의 객관적 이미지는 긍정적 감정에 유의한 영향을 미치며, 긍정적 감정을 통해 간접적으로 행동의도에 유의한 영향을 미치고, 부정적 감정에는 유의한 영향을 미치지 않은 것으로 나타났다. 주관적이미지는 긍정적 감정과 부정적 감정에 모두 유의한 영향을 미치며, 긍정적 감정과 부정적 감정을 통해 모두 간접적으로 행동의도에 유의한 영향을 미치는 것으로 분석되었다. 본 연구의 결과는 이론적인 측면은 물론 실무적인 측면에서도 유통기업의 마케팅전략 수립에 활용할 수 있는 유익한 시사점을 제공해 줄 수 있을 것이다.

Keywords

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