옹기 화병이 절화 거베라의 수명 및 미생물 증식에 미치는 영향

Effects of Earthenware Vase on Vase Life of Cut Gerbera Flowers and Microbial Multiplication

  • 임영희 (영남대학교 원예생명과학과) ;
  • 오욱 (영남대학교 원예생명과학과)
  • Lim, Young-Hee (Department of Horticultural Science, Yeungnam University) ;
  • Oh, Wook (Department of Horticultural Science, Yeungnam University)
  • 투고 : 2010.11.08
  • 심사 : 2011.03.31
  • 발행 : 2011.04.30

초록

미세다공성의 옹기 화병의 절화수명 연장효과를 알아보기 위하여 거베라 절화를 식물재료로 하여 관행의 자기 및 유리 화병과 절화수명을 비교하였다. 수돗물과 절화보존제가 들어있는 유리, 자기, 옹기 화병에 거베라 'Honeymoon'과 'Golden Time'을 꽂고 절화수명과 미생물 수를 조사하였다. 그 결과, 두 품종 모두 옹기 화병에서 절화수명이 길었으며, 절화보존용제가 수돗물에 비해 절화수명을 연장시켰다. 특히 절화보존제를 넣은 옹기 화병에서 두 품종 모두 절화수명이 14일 이상으로 가장 길었다. 누적 흡수량은 절화보존용제를 넣은 옹기 화병에서 'Honeymoon'이 19.2mL, 'Golden Time'이 15.8mL로 가장 많았다. 생체중은 대체로 옹기에 꽂은 절화가 다른 재질의 화병에 꽂은 것에 비해 컸으며, 절화보존제 처리가 생체중 감소를 지연시켰다. 특히 옹기에 절화보존제를 처리한 경우 처리 8일 후에도 초기 생체중의 89% 수준을 유지하여 수분 흡수가 원활했음을 알 수 있었다. 미생물수 측정 결과, 'Golden Time'은 옹기 화병 내의 보존용액의 총균수가 다른 재질의 화병에 비해 적게 나타났다. 'Golden Time'의 총균수는 8일째 옹기 화병 내의 보존용액에서 435cfu/mL 정도로 자기나 유리 화병 내의 보존용액보다 20-30% 수준으로 낮게 나타났다. 이상의 결과로 옹기 화병은 보존용액 내 미생물의 증식을 지연시켜 절화 거베라의 물올림을 유지시켜 주기 때문에 도관 폐쇄에 의한 화경굽음 현상이 억제되었고, 절화수명도 길어졌다고 볼 수 있다. 따라서 미세다공성의 옹기는 화병의 좋은 재질이며, 절화보존제는 그 기능을 향상시킬 수 있을 것이다.

To examine the availability of onggi (earthenware) as a floral vase, we compared the vase life of cut gerberas (Gerbera jamesonii) with generally used vases made of glass and porcelain. After holding cut gerbera 'Honeymoon' and 'Golden Time' in vases made of glass, porcelain, and onggi containing holding solution (tap water or preservative solution), vase life, fresh weight, and water uptake of cut flowers, and total number of microbes in holding solution were collected. In onggi vase, vase life of both the cultivars was longer than the other vases and floral preservative prolonged vase life compared with tap water. Cut gerberas applied with preservative solution in onggi vase maintained their ornamental value for more than 14 days. Cumulative water uptake by cut gerberas was greatest in onggi vase, where 'Honeymoon' and 'Golden Time' absorbed water by 19.2 and 15.8 mL, respectively, for 10 days. Fresh weight of cut flowers in onggi vase was greater than those of the others, and the preservative solution delayed the reduction of fresh weight compared with tap water. Especially, onggi vase with preservative solution maintained 89% of the initial fresh weight at the 8th day of the treatments due to smooth water uptake with comparison with 71% in porcelain. Total number of microbes in the holding solution was smallest in onggi vase. At the 8th day, microbes number in onggi vase was 435 cfu/mL, that was 20-30% level of those of glass and porcelain vases. In conclusion, onggi vase inhibited microbial proliferation in holding solution, maintained water uptake by cut flower, and delayed bending of flower stalks due to vascular blockage, and then prolonged vase life in gerbera. Therefore, onggi with numerous micropores will be a good material for flower vase and preservative solution can improve its function.

키워드

참고문헌

  1. Abdel-Kader, H. and M.N. Rogers. 1986. Postharvest treatment of Gerbera jamesonii. Acta Hort. 181:169-176.
  2. Celike, F.G. and M.S. Reid. 2002. Storage temperature affects the quality of cut flowers from the Asteraceae. HortScience 37:148-150.
  3. Cevallos, J.C. and M.S. Reid. 2001. Effect of dry and wet storage at different temperatures on the vase life of cut flowers. HortTechnology 11:199-2002.
  4. Doi, M. and M.S. Reid. 1995. Sucrose improves the postharvest life of cut flower of a hybrid Limonium. HortScience 30: 1058-1060.
  5. Jones, R.B. and M. Hill. 1993. The effect of germicides on the longevity of cut flowers. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 118:350-354.
  6. Kim, Y.A. and J.S. Lee. 2001. Vase life and water balance of cut rose cultivars as affected by preservative solutions containing sucrose 8-hydroxyquinoline sulfate, ethionine and aluminum sulfate. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 42:325-330.
  7. Kim, K.W., W.T. Kim, and S.J. Eum. 1998. Bent-neck inhibition in cut rose with fungicides. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 39:98-102.
  8. Kim, K.W., W.T. Kim, and S.D. Kim. 1997. Isolation and identification of bacteria causing bent-neck of cut rose. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 38:592-596.
  9. Kim, S.H. 2007. Porous and pottery with dark brown glaze. J. Contents Association 7(10):157-164. https://doi.org/10.5392/JKCA.2007.7.10.157
  10. Van Doom, W.G. and R.R.J. Perik. 1990. Hydroxyquinoline citrate and low pH prevent vascular blockage in stems of cut rose flowers by reducing the number of bacteria. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 115:979-981.
  11. Van Meeteren, U. 1978. Water relation and keeping-quality of cut gerbera flower. I. The cause of stem break. Scientia Hort. 8:65-74. https://doi.org/10.1016/0304-4238(78)90071-7
  12. Yoo, Y.K. and W.S. Kim. 2003. Storage solution and temperature affect the vase life and quality of cut gerbera flowers. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 21:386-392.
  13. Yoon, H.S., C.K. Sang, and B.J. Choi. 1996. Effect of several chemical treatments on prevention of scape deformation of cut gerberas. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 37:831-835.