초록
큰느타리버섯 품종 육성을 위해 품질이 우수한 특성을 지니는 큰느타리버섯 KNR2312와 발이개체수가 적은 특성을 지니는 큰느타리버섯 KNR2539 모본으로부터 단핵균주를 분리 한 뒤 단포자간 교잡을 통해 발이개체수가 적은 고품질의 신품종 "단비"를 육성하였다. 신품종의 균사 생육 적정온도는 $25^{\circ}C$이며 자실체 발생 적정 온도는 $15{\sim}16^{\circ}C$였다. 솎음 재배에서 발이소요일수를 포함한 수확소요일수는 대조품종인 큰느타리버섯 3호에 비해 0.7~1.3일 정도 늦었다. 갓 색깔은 중간수준의 갈색이며 대 색깔은 흰색을 나타내었다. 갓모양은 우산형으로 갓 표면은 거미줄처럼 인피가 존재하며 850 cc 플라스틱 병재배에서 한 병당 수량은 $93{\pm}9.7$ g이었다. #8005 프라이머를 이용한 신품종 "단비"와 대조품종간의 RAPD 분석결과 서로 다른 DNA 밴드양상을 보여 주었다. 큰느타리버섯 신품종 "단비"의 경우 균긁기 후 발이개체수가 대조품종인 큰느타리버섯 3호에 비해 적은 특성이 있어 버섯 재배농가의 솎음 작업과정에 많은 도움을 줄 수 있을 것으로 기대된다.
A new cultivar "Dan Bi" of Pleurotus eryngii was developed by the method of mono-mono crossing between monokaryotic strains derived from KNR2312 and KNR2596. The parental strains, KNR2312 and KNR2596, are characterized by the property of high quality and a small number of primordia formation, respectively. The optimum temperature of mycelial growth was 25 and that of fruiting body development was $15{\sim}16^{\circ}C$. The period of harvesting including primordia formation was 0.7~1.3 days later than that of control strain Knneutari No. 3 in the culling cultivation. The color of pileus and stipe surface was neutral-brown and pure white, respectively. The shape of pileus was dome and has a scale like as cobweb. The yield was $93{\pm}9.7$ g per 850 cc of plastic bottle. Analysis of the genetic characteristics of the new commercial variety "Dan Bi" showed a different profile as that of the control strain, Knneutari No. 3, when RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) primer #8005 was used. This new variety "Dan Bi" of Pleurotus eryngii is characterized by a small number of primordia formation after scratching.