The Effect of Foodservice Brand Extentsion on Purchase Intention - Focusing on the interactions among Parent-brand Attitude, Fit and Perceived Risk

외식 브랜드 확장 시 구매의도에 미치는 영향 : 모 브랜드 태도, 적합성, 지각된 위험과의 상호작용을 중심으로

  • Seo, Kyung-Hwa (Dept. of Culinary Service management, Kyung Hee University) ;
  • Lee, Soo-Bum (Dept. of Culinary Service management, Kyung Hee University)
  • Received : 2010.11.13
  • Accepted : 2011.01.15
  • Published : 2011.01.31

Abstract

This study explores the effect of parent-brand attitude on the purchase intention of an extended brand for expanding a foodservice brand and the interaction effect between parent-brand attitude and perceived risk by fit for the purchase intention of an expanded brand using the proof analysis. As a result, the main effects among parent-brand attitude(F(1,295)=12.012, p<0.01), fit(F(1,295)=17,758, p<0.001), perceived risk(F(1,295)=12.570, p<0.01) and the purchase intention of an expanded brand were significant statistically. Also, for the purchase intention of an expanded brand, not only the effect of interactions between parent-brand attitude and perceived risk(F(1,295)=5.782, p<0.05) but the effect of interactions among parent-brand attitude, fit and perceived risk(F(1,295)=6.068, p<0.05) were significant. In addition, there was difference between parent-brand attitude to purchase intention and the interaction effect of perceived risk by the fit of an extended brand.

본 연구는 외식기업의 브랜드 확장에 있어 모 브랜드의 태도가 확장 브랜드의 구매 의도에 미치는 영향 관계를 파악하였으며, 확장된 브랜드의 구매의도에 있어 적합성에 따른 모 브랜드의 태도와 지각된 위험의 상호작용효과를 실증분석을 통해 규명하고자 하였다. 그 결과 구매의도에 대한 모 브랜드 태도(F(1,295)=12.012, p<0.01), 적합성(F(1,295)=17,758, p<0.001), 지각된 위험 (F(1,295)=12.570, p<0.01)의 주 효과(main effect)는 통계적으로 유의하였다. 또한 상호작용항 중 모 브랜드의 태도과 지각된 위험(F(1,295)=5.782, p<0.05), 모 브랜드 태도 적합성, 지각된 위험의 상호작용항(F(1,295)=6.068, p<0.05) 역시 유의한 것으로 나타났으며, 확장 브랜드 적합성에 따라 구매의도에 대한 모 브랜드 태도와 지각된 위험의 상호작용효과는 차이가 있다는 것을 검증하였다.

Keywords