Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 9 Issue 3
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- Pages.123-131
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- 2011
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
DOI QR Code
Changes of saccharide content in fruitbody composition of Flammulina velutipes during storage
팽이버섯의 저장기간 및 품종별 자실체내의 당 함량 변화
- Jhune, Chang-Sung (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Yun, Hyung-Sik (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Leem, Hoon-Tae (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Kong, Won-Sik (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Lee, Kang-Hyo (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Sung, Gi-Ho (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
- Cho, Jae-Han (Mushroom research Division, Department of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA)
- 전창성 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 윤형식 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 임훈태 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 공원식 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 이강효 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 성기호 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과) ;
- 조재한 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부 버섯과)
- Received : 2011.08.15
- Accepted : 2011.08.27
- Published : 2011.09.30
Abstract
Winter mushroom was monitored to investigate the influence of storage temperature on its quality during the storage and distribution phase. In measuring its quality, the contents of saccharides were quantified with its fruiting bodies using HPLC. Although it has been known to be difficult to separate saccharide isomers, our results indicated that Grace Prevail carbohydrate ES
최근 수요가 많은 식용버섯 중 팽이버섯을 대상으로 저장기간 중에 발생하는 자실체 내의 당 종류 및 함량변화를 검토하고자 시험을 수행하였다. 팽이버섯 자실체에는 단당류로는 xylose 및 glucose, ribose, 이당류의 당은 lactose 및 trehalose, 당알코홀류는 glycerol 및 mannitol, myoinositol, sorbitol 등이 확인되었다. 팽이버섯에 가장 많은 것은 단당류인 xylose로 백색계열은 47.68mg/g, 갈색계열은 63.28mg/g로 갈색계열의 함량이 높으며, 품종에 따라 약간의 차이를 보였다. 저장기간에 따른 당 함량은 단당류 및 이당류, 당알코올 모두 저장 시간이 증가하면서 같이 증가하는 추세를 보이고 있으나, trehalose는 감소하였다. 저장온도에 따라서는 큰 차이는 없었으나, lactose는