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새송이버섯 수확 후 배지로부터 surfactin 생성 Bacillus amyloliquefaciens YJ07의 분리 및 특성

Isolation and Characterization of Surfactin-producing Bacillus amyloliquefaciens YJ07 from Spent Mushroom (Pleurotus eryngii) Substrates

  • 신평균 (농촌진흥청 인삼특작부 버섯과) ;
  • 유영복 (농촌진흥청 인삼특작부 버섯과) ;
  • 조용운 (경남과학기술대학교 제약공학과) ;
  • 조수정 (경남과학기술대학교 제약공학과)
  • Shin, Pyung Gyun (Division of Mushroom Research, International Institute of Horticultural & Herhal Science, RDA) ;
  • Yoo, Young Bok (Division of Mushroom Research, International Institute of Horticultural & Herhal Science, RDA) ;
  • Cho, Yong Un (Department of Pharmaceutical Engineering, Gyeongnam National University of Science and Technology) ;
  • Cho, Soo Jeong (Department of Pharmaceutical Engineering, Gyeongnam National University of Science and Technology)
  • 투고 : 2011.11.27
  • 심사 : 2011.12.11
  • 발행 : 2011.12.31

초록

버섯 생산 후 발생되는 부산물인 새송이버섯 수확 후 배지로부터 surfactin을 생성하는 4종의 균주를 분리하였으며 이 중 곰팡이 독소를 생성하는 A. flavus와 A. ochraceous에 대한 항균활성이 우수한 균주를 최종 선발하여 YJ07로 명명하였다. Bacillus ID kit와 VITEK 2 system를 이용하여 분리균 YJ07의 생리적 생화학적 특성을 조사한 결과 분리균은 B. subtilis, B. amyloliquefaciens와 유사한 생리적 생화학적 특성을 나타내었으며 16S rDNA 염기서열 분석을 통한 계통학적 유연관계에서도 B. amyloliquefaciens와 99.5%의 상동성을 나타내었다. 이와 같은 결과를 종합하여 분리균 YJ07은 B. amyloliquefaciens YJ07로 동정되었으며 분리균 YJ07이 생성하는 항균물질은 TLC와 HPLC 분석에서 reference 물질로 사용한 srfactin과 유사한 특성을 나타내었다.

Spent mushroom substrates (SMS) is a by-product remaining after a crop of mushrooms. About four surfactin-producing strains were isolated from SMS (Pleurotus eryngii). Among of them, one isolate, which designated to YJ07, potentially showed the antifungal activity against Aspergillus flavus and Aspergillus ochraceous producing mycotoxin on PDA medium. The biochemical characteristics of the strain YJ07 was similar with Bacillus subtilis and Bacillus amyloliquefaciens by Bacillus ID kit and VITEK 2 system. Comparative 16S rDNA gene sequence analysis of the strain YJ07 also showed that the strain YJ07 was most closely related to Bacillus amyloliquefaciens with sequence similarity of 99.5%. On the basis of their biochemical characteristics and phylogenetic distinctiveness, the strain YJ07 was classified within the genus Bacillus as Bacillus amyloliquefaciens YJ07. The antifungal compound from B. amyloliquefaciens YJ07 was similar to lipopeptide surfactin from Bacillus subtilis by TLC and HPLC analysis.

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