Control of Microbial Shelf Life of Perishable Food by Real-Time Monitoring of $CO_2$ Concentration of its Package

변패성 식품의 포장 내 $CO_2$ 농도의 실시간적 측정에 의한 미생물적 저장수명 제어

  • Kim, Hwan-Ki (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • An, Duck-Soon (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • Lee, Hyuk-Jae (Department of Information and Communication Engineering, Kyungnam University) ;
  • Lee, Dong-Sun (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University)
  • 김환기 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 안덕순 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 이혁재 (경남대학교 정보통신공학과) ;
  • 이동선 (경남대학교 식품생명학과)
  • Published : 2011.12.30

Abstract

Real time control logic of microbial shelf life of a perishable food, seasoned pork meat has been formulated which exploits monitoring of $CO_2$ concentration of the package. The potential of the proposed logic was examined for storage at dynamic temperature conditions. The start of increase in $CO_2$ production rate from the food or rate of package $CO_2$ concentration change was found to coincide with the point of microbial quality limit and could be used as an index of microbial shelf life determination. This also corresponded to lag time of $CO_2$ concentration change or time for the $CO_2$ concentration to reach a certain value. The application potential of the proposed logic was confirmed for a sensor system to measure on real time and transmit the $CO_2$ concentration wireless to the computer system.

변패성 식품의 하나로서 양념돼지불고기의 미생물적 저장수명을 실시간적으로 제어하는 방법으로서 포장 내 $CO_2$ 농도의 측정을 이용하는 방법을 고안하고 동적온도조건에서 그 적용가능성을 확인하였다. 식품으로부터의 $CO_2$ 생산 속도 혹은 포장 내 $CO_2$ 농도변화가 증가하기 시작하는 시점이 미생물적 한계품질에 해당되었고, 이를 저장수명의 결정의 지표로 사용할 수 있는 것으로 나타났다. 이는 또 특정 $CO_2$ 농도에 도달되는 시점, 즉 $CO_2$ 농도변화의 유도기와도 일치하였다. 제안된 logic은 $CO_2$ 농도를 실시간으로 측정하고 무선으로 데이터를 전송할 수 있는 sensor 시스템에 의하여 가능성이 확인되었다.

Keywords